2024. február 22. - Gerzson

Lelóg a ferihegyi futópályáról a világ legnagyobb repülője

Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe. Az Antonov AN 225-ös délelőtt szállt le Ferihegyen. A "Mrija", azaz "Álom" névre keresztelt gépet még a nyolcvanas évek végén fejlesztették ki a Szovjetunióban. Eredetileg az űrprogram miatt építették, az volt
2008. január 20. vasárnap 07:36 - Hírextra
Ködös időben szállt le a világ legnagyobb repülőgépe Ferihegyen. Ebből a típusból, az AN 225-ből ez az egyetlen működő példány, és most jár először Magyarországon. Eredetileg pénteken érkezett volna Kijevből, de onnan éppen a köd miatt nem engedték felszálni. Pedig már akkor is rengetegen várták, még a repülőtéren kívülről is figyelték a leszállópályákat.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője a gépről elmondta: "Olyan széles a szárnya, hogy lelóg a futópályáról Ferihegyen, ezért gurulás közben a két szélső hajtóművet ki kellett kapcsolni, nehogy sárral piszkítsa be a repülőgépet, nehogy tönkremenjen a hajtómű".

Az Antonov fedélzetén több mint harmincfős személyzet utazik, de csak hat olyan pilóta van a világon, aki vezetni tudja a monstrumot.

Egyikük, Borisz Szergejevics Kulbida már 40 éve repül, és csak azt az egyet sajnálja, hogy a gépet nem arra használják, amire eredetileg építették, vagyis, hogy más repülőket szállítson.

Például a Buran űrsiklót, mint 1988-ban, amikor a szovjet sajtó először mutatta be a párizsi repülőkiállításra induló óriást. Ekkor már sok próbarepülésen túl volt, és 110 világrekordot állított fel.

A gyártó vállalat képviselője akkor azt mondta, csirkét, zöldséget, vagy a távvezetékek póznáit is megéri ezzel vinni, mert olyan sok belefér, hogy így eloszlik a szállítási költség. A Buran-program leállítása és a Szovjetunió felbomlása után a gép mégis hangárba került. Csak 2002-től repül újra.

Ennél a típusnál a gép orrát nyitják fel, csak itt lehet bepakolni, sem oldalt, sem hátul nincsenek rajta ajtók, a terhelhetőségéről pedig annyit, hogy a boeing 737-esből csomagokkal, utasokkal megrakodva hármat is el tudna vinni.

A rakodótéren látszik, hogy akár metrószerelvények, vonatok is elférnek benne. Vagy munkagépek, amiket a MOL visz most kutatásaihoz Ománba. Az Antonov An 225-ös éjszaka száll fel Ferihegyről.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását