2024. április 28. - Valéria

Búcsú a papírjegyektől

A pekingi metrón hétfőtől mondtak búcsút a 38 éve forgalomban lévő egyszerhasználatos papírjegyeknek. A kínai fővárosban ezentúl már csak a chipkártyával ellátott elektronikus jegyeket vagy az autóbuszokon és trolibuszokon is érvényes tömegközlekedési kár
2008. június 9. hétfő 17:18 - Hírextra
A metrón utazóknak korábban a bejáratnál vásárolt papírjegyet csak egyszer kellett felmutatniuk, az utazás pedig távolságtól függetlenül mindössze 2 jüanba, azaz mintegy 44 forintba került.

Az új fizetési rendszerrel elsősorban az utazási szokásokat kívánják felmérni, amelyek megismerésével a járatok gazdaságosabban működtethetők - mondta a pekingi metró egyik tisztviselője.

Az elektronikus fizetési rendszerrel a mágneskártyát a bejáratnál, majd az utazás végén a kijárati kapuknál is érvényesíteni kell. A rendszer tesztelését és fokozatos bevezetését hónapokkal ezelőtt kezdték el. A pekingieket azzal ösztönözték az elektronikus kártyák megvásárlására, hogy a buszokon már korábban bevezették a távolságalapú viteldíjszámítást.

A kalauztól vásárolható papírjegyekért távolságtól függetlenül 1 jüant (közel 23 forintot) kellett fizetni, míg az elektronikus kártyával egy megállónyi távolság mindössze 0,4 jüanba azaz 9 forintba kerül.

A mágneskártyás fizetésnél a metróvonalakon a távolságot egyelőre még nem veszik figyelembe, az olimpia után viszont mindenki annyit fizet, amennyit valóban meg is tett.

Az új rendszer környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható, a hitelkártya méretű műanyaglapkákat ugyanis a kijárati kapuk összegyűjtik, az elhasználtsági foktól függően pedig akár háromezerszer is újra használhatók.

Az elektronikus jegyeket az állomásokon lehet megvásárolni és az automatáknál lehet feltölteni, a kártyához tartozó információk, pedig egy külön érzékelővel ellátott monitoron keresztül ellenőrizhetők. Az aktuális egyenleg mellett többek között olyan adatok is megjeleníthetők, mint a legutóbbi utazás ára, a járat száma vagy a megálló neve.

Az utasok többségének nem jelentett gondot az átállás, ugyanis a szerelvényekben az olimpiai közvetítésekre elhelyezett LCD-kijelzőkön a különböző sportágak népszerűsítése mellett az elektronikus kártyák használatát is megmutatják. A tétova utasoknak az állomásokon tucatnyi önkéntes segít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását