2024. március 29. - Auguszta

Bort szállított a több ezer éves hajó

Búvárrégészek hozzáláttak egy 2350 éves hajóroncs feltárásához, amely egykoron vörösbort szállíthatott az Égei-tengeri Híosz szigetéről, mielőtt elsüllyedt volna Ciprus déli partjai mellett - jelentette a ciprusi régészeti intézet.
2008. június 9. hétfő 22:45 - Hírextra
A hajóroncs két és fél kilométernyire a sziget déli partjától, a tengerfenéken nyugszik 45 méter mélységben.

A hajó gyomrában talált 500 terrakotta amforából a múlt hónapban már néhányat a felszínre hoztak tanulmányozásra, most újabb agyagkorsókat emeltek ki. A hullámsírban fekvő híoszi amforák mellett, a Égei-tenger északi szigeteiről származó agyagkorsók is vannak a feltárandó rakományban - közölte a régészeti intézet illetékese.

Sztella Demesztika, a Ciprusi Egyetem víz alatti régészettel foglalkozó vendégprofesszora szerint a Kr.e. IV. századból, az úgynevezett késő klasszikus korból nagyon kevés hajó maradt fenn ilyen jó állapotban.

"A hajóroncs nagyon ígéretesnek tűnik, kutatása a Földközi-tenger keleti partvidékének tengerhajózásáról és gazdaságtörténetéről árulhat el sok mindent" - mondta a tudós.

Demesztika szerint a hajóroncs már azért is egyedülálló, mert kis mélységben van, ahol a búvárok könnyedén elérhetik.

A felfedezés információval szolgálhat a ciprusi városállamok utolsó korszakában a sziget által betöltött szerepről a tengeri kereskedelemben

A feltárás a Ciprusi Egyetem Régészeti Intézete felügyeli, s a Thetis Alapítvány, a víz alatti kulturális örökség védelmére alakult magánintézet finanszírozza.

A jelek szerint a roncs a nevezetes Kyrenia kortársa: a 15 méter hosszú kereskedelmi hajóra görög ciprióta búvár bukkant véletlenül a sziget északi partján több mint negyven évvel ezelőtt.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását