2024. május 3. - Tímea, Irma

Kik a leggazdagabbak?

A 25 leggazdagabb európai közül 12 orosz az amerikai Forbes magazin legújabb listája szerint. Az első helyen Ingvar Kamprad, az IKEA bútoráruházlánc tulajdonosa áll, akinek vagyonát 31 milliárd dollárra becsülik.
2008. június 5. csütörtök 07:17 - Hírextra

Rögtön a 2. helyen azonban Oleg Gyeripaszka következik 28 milliárd dolláros becsült vagyonnal. Gyeripaszka, Oroszország leggazdagabb embere alig 40 éves, a Ruszal fémipari konszern és a Basic Element holdingban egyesített számos további vállalat tulajdonosa.

Az európai lista 5. helyén áll Roman Abramovics, akit Gyeripaszka szorított ki a leggazdagabb oroszok listájának első helyéről: kőolajból szerzett vagyonát 23,8 milliárdra teszik, s egyebek között a hatalmas luxusjachtok iránti szenvedélyéről híres.

A lista 8. helyét Alekszej Mordasov foglalja el, becsült vagyona - 21,2 milliárd dollár - a fémiparból származik. A 9. és 10. helyen Mihail Fridman és Vlagyimir Liszin következik 20,8 illetve 20,3 milliárd dollárral, az előbbi a kőolaj, a távközlés és a bankvilág területén tevékenykedik, az utóbbi a fémiparban.

A 12. és 13. helyezett Mihail Prohorov és Vlagyimir Potanyin 19,5 illetve 13,3 milliárd dollárral, mindketten a fémiparban dolgoznak. A 16. Szulejman Kerimov, gáziparban szerzett vagyonát 17,5 milliárd dollárra teszik. German Han és Vagit Alekperov a 20. illetve a 22. helyen áll 13,9 illetve 13 milliárddal, amely kőolajból származik.

Végül az európai gazdagok és a köztük lévő oroszok sorát a 24. és 25. helyen Dmitrij Ribolovljev, illetve Iszkander Mahmudov zárja 12,8, illetve 11,9 milliárd dolláros vagyonnal, amelyet az előbbi a vegyiparban, az utóbbi a szénbányászatban és a gépiparban szerzett.

A világ 20 leggazdagabb embere között egyébként a Forbes idei listája szerint négy orosz van, s azon a listán Gyeripaszka idén a 9. helyen állt.

Az európai listán szereplő orosz krőzusok együttesen 471,4 milliárd dollár fölött rendelkeznek.
Az amerikai magazin számítása szerint Európában 298 személynek a vagyona haladja meg az egymilliárd dollárt, gazdagságuk együttes értéke pedig eléri az 1,4 billió dollárt.

A legtöbb - 59 - dollármilliárdos Európában Németországban van, 284 milliárd dollárnyi együttes vagyonnal. 27 milliárd dollárra tehető vagyonával Theo Albrecht, az Aldi áruházlánc alapítója a leggazdagabb ember Németországban és a harmadik leggazdagabb Európában. Az európai szupergazdagok listájának negyedik helyén 25,5 milliárd dollárral Bernard Arnault, a Louis Vuitton Moet Hennessy luxuscikkgyártó elnöke, Franciaország leggazdagabb embere áll.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását