2024. július 13. - Jenő

Támogatás határok nélkül

Közel hárommillió forint gyűlt össze azon a jótékonysági esten, amelyet a moldvai csángómagyarság és az erdélyi szórványmagyarság oktatási programjának támogatásért rendeztek Határok nélkül mottóval Székesfehérvárott - közölte a szervezők nevében Posch Dá
2008. június 4. szerda 20:44 - Hírextra
Az est célja a pénzbeli támogatás mellett a nyilvánosság megteremtése volt, amelynek segítségével a hagyományteremtőnek szánt rendezvény sokszorosan túlmutathat az anyagi segítségnyújtáson. Az est, amelynek programját Sebestyén Márta állította össze, minden szempontból sikeresnek bizonyult - vont mérleget Posch Dániel.

A hétfő esti jótékonysági rendezvényen 2,7 millió forint gyűlt össze, amelyből a moldvai magyaroktatást koordináló Moldvai Csángómagyarok Szövetségét, s az erdélyi szórványmagyarság két szervezetét, a Vasárnapi Iskola Alapítványt és a Vicei Bástya Egyesületet segítik.

A szervezők tájékoztatása szerint a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége évről-évre bővíti az oktatási programjába bevont települések körét, és növeli az anyanyelvű oktatásban résztvevő gyermekek számát. Tevékenységüknek köszönhetően jelenleg mintegy 1600 gyermek tanulhat magyarul Moldvában, de még legalább 7500 iskoláskorú gyermek van, aki sem intézményi formában, sem iskolán kívüli oktatás keretein belül nem részesül anyanyelvi oktatásban.

A Vasárnapi Iskola Alapítvány szervezi és segíti azoknak a magyarországi tanároknak a munkáját, akik vállalják, hogy hétvégéjüket erdélyi szórványmagyar falvakban élő gyermekek játékos formában való anyanyelvi oktatásának szentelik. Jelenleg 44 pedagógus folytat társadalmi munkában ilyen tevékenységet, rendszeresen visszatérve 16 erdélyi kistelepülésre.

A Bástya Egyesület hatalmas erőfeszítések árán, bentlakásos kollégium alapításával tartja életben az észak-erdélyi Beszterce-Naszód megyei magyar oktatás egyik utolsó végvárát. A Vicei Általános Iskola kizárólagosan anyanyelvi oktatási lehetőséget biztosít a környék szórványban élő magyar gyermekeinek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását