2024. április 29. - Péter

Önkéntes múzeummentők Göcsejben

Önkéntes segítők, a Zalai Falvakért Egyesület munkatársai és a Göcseji Múzeum szakemberei június 7-én, az Önkéntesek Napján megkezdik a porták rendbetételét, a házak meszelését, sározását az ország első szabadtéri kiállítóhelyén, Zalaegerszegen, a Göcseji
2008. június 3. kedd 23:05 - Hírextra
Illés Dóra projektmenedzser közölte: a Zalai Falvakért Egyesület keretei közt működő Önkéntes Központ Zalaegerszeg vállalta, hogy olyan önkénteseket toboroz, akik segítenek renoválni a falumúzeumi házakat. Az augusztus 20-ig - a negyvenéves jubileumi ünnepségig - tartó közös munkában közel kétszáz segítő vesz majd részt.

Elsőként azoknak az aprófalvaknak a lakói jelentkeztek, ahonnét a parasztházak, pincék, gazdasági épületek származnak, ők egész nyáron át gazdái lesznek az egykoron falvaikban állt épületeknek.

Kovács Zsuzsa etnológus megjegyezte, hogy az önkéntesek nagy segítséget jelentek a múzeum számára. A házak boronás falazatáról ugyanis egy idő után a hó és az eső leperegeti a "vakolatot", ezért évente kétszer újra kell sározni és meszelni az épületeket, ami a múzeum szűkös anyagi lehetőségei miatt gondot jelent. Idén "kipróbálják", hogy tudnak együtt dolgozni az önkéntesekkel.

Illyés Dóra szerint a múzeumi munka már csak azért is érdekesnek ígérkezik, mert így szakemberek mellett tanulhatják meg, hogyan végezték 100-150 évvel ezelőtt ezeket a műveleteket. A két éve alakult önkéntes központ eddigi tevékenységei közül megemlítette: önkéntesek festették ki a boncodföldi autista otthont, a Magyar Madártani Egyesület kérésére segédkeztek madármegfigyelésben, vagy éppen a vöröskereszt adományait osztották szét a falvakban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását