2024. április 20. - Tivadar

Nem lesz nyilatkozat Kubáért

Nem tartja időszerűnek a demokratikus Kubáról szóló ötpárti politikai nyilatkozat elfogadását a Külügyminisztérium - mondta Horváthné Fekszi Márta, a tárca államtitkára kedden az Országgyűlésben, az előterjesztés általános vitájában.
2008. június 3. kedd 18:15 - Hírextra
Az Országgyűlés a nyilatkozatban hitet tesz amellett, hogy minden embernek, így a kubaiaknak is joguk van az emberi méltósághoz és szabadsághoz, a demokratikus intézményekhez és a valódi pluralizmushoz.

A Gyurcsány Ferenc (MSZP), Deutsch-Für Tamás (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Kóka János (SZDSZ) és Dávid Ibolya (MDF) által jegyzett dokumentum alapján, az Országgyűlés felkéri a közjogi méltóságokat és a politikusokat, hogy minden nemzetközi fórumon szólaljanak fel a demokratikus Kuba megteremtésének szükségessége mellett.

Az általános vitában az előterjesztők részéről nem szólalt fel senki.

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára azt mondta, a politikai nyilatkozat szövege teljes egészében megfelel a kormány és a minisztérium által folytatott elvi politikának, azaz az emberi jogok érvényesülésének, a demokratizálódási folyamatok kiterjesztésének, a politikai foglyok szabadon bocsátásának. Hozzátette: a politikai nyilatkozat elfogadása nem időszerű.

Az államtitkár szerint az Országgyűlésnek a novemberben beterjesztett dokumentumot május 24., a kubai szolidaritás napja előtt kellett volna elfogadni.

Horváthné Fekszi Márta szerint a kubai szolidaritás napján a világ számos országában nyilatkozatokat fogadtak el, amelyek egymást erősítették, és ehhez kellett volna csatlakoznia Magyarországnak.

Az államtitkár azért sem tartotta időszerűnek a nyilatkozatot, mert az Európai Unió napirendjén szerepel a 2003-ban Kuba ellen elfogadott szankciók felülvizsgálata.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az uniós államok nagykövetei néhány héttel ezelőtt úgy értékelték, nem elegendőek a közelmúltban Kubában történt változások.

Pettkó András (MDF) szerint az előterjesztő képviselők helyesen döntöttek akkor, amikor elkészítették a politikai nyilatkozatot, és helyes lenne, ha elfogadná az Országgyűlés. Hozzátette: az MDF kész a kompromisszumra a tekintetben, hogy felülvizsgálják a tervezetet.

Szabó Vilmos (MSZP) közölte: pártja elkötelezett az emberi jogok érvényesülése mellett, és a demokratikus Kuba megteremtése iránt. Véleménye szerint azonban a külpolitikában oda kell figyelni, megfelelő időben teszünk-e valamit.

A kormánypárti politikus azt mondta, a helyzet változott Kubában, és ezért célszerű lett volna újabb egyeztetést lefolytatni a nyilatkozattervezetről. Nem szabad lebecsülni, hogy változás kezdődött a karibi országban, és ezt tükröznie kell az Országgyűlés megnyilatkozásának is - vélekedett.

Horváth János (Fidesz) a politikai nyilatkozat elfogadását szorgalmazta, mert szerinte Kuba ugyanolyan, mint két hónappal ezelőtt, a politikai jogok korlátozottak az országban.

Az ellenzéki politikus szerint nincs olyan, hogy elkésett nyilatkozat. Nem késett el, akkor késnénk el, ha meg se szólalnák - fűzte hozzá.

Horváth János úgy vélte, az emberi méltóság, a demokrácia közügy, és Magyarországnak is vannak tapasztalatai arról a zsarnokságról, ami Kubát ma gúzsba köti.

Az elnöklő Áder János az általános vitát lezárta, a részletes vitára várhatóan az őszi ülésszakon kerül sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását