2024. május 5. - Györgyi

Megnyílt a minszki követség

Gilyán György, a Külügyminisztérium szakállamtitkára ma megnyitotta a Magyar Köztársaság új minszki nagykövetségét. A nagykövetséget, amely eddig ideiglenes ügyvivő vezetésével átmeneti helyen működött, mától a végleges helyén Kontra Ferenc nagykövet veze
2008. június 3. kedd 18:12 - Hírextra
Minszkben eddig 13 EU-tagnak, illetve az Európai Unió Bizottságának volt eddig nagykövetsége, a magyar így a 14. EU-s nagykövetség a belorusz fővárosban.

A nagykövetség felállításával a magyar érdekek érvényesítéséhez kívánunk a jelenleginél jobb feltételeket teremteni a helyszínen. Belarusz a FÁK-országok közül Oroszország és Ukrajna után a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, 240 millió USD éves szintet meghaladó kereskedelmi forgalmat bonyolítunk. Gazdasági együttműködésünkben további potenciális lehetőségeket látunk, amelyek feltárása a nagykövetség egyik kiemelt feladata.

Emellett Belarusz az Oroszországgal és a balti államokkal bonyolított magyar áruforgalom megkerülhetetlen tranzitországa, ami indokolja a magyar állampolgárok konzuli érdekvédelmének lehetőségének megteremtését.

Szeretnénk azt is lehetővé tenni, hogy belarusz állampolgárok az eddiginél nagyobb számban válasszák Magyarországot üzleti és turisztikai utazásaik célországaként. Ugyancsak fontosnak tartjuk az ifjúsági turizmus segítését.

Komoly lehetőségeket látunk az önkormányzatok közötti kapcsolatok erősítésében. A tapasztalatok átadásával és az emberek közötti kapcsolatok elmélyítésével újabb fontos területen járulnánk hozzá a belarusz demokratizálódási folyamathoz.

A nagykövetség megnyitóján jelen voltak a Minszkben akkreditált diplomácia képviseletek vezetői valamint a belorusz külügyi vezetés.

Gilyán György szakállamtitkár többek között tárgyalt Szergej Martinov külügyminiszterrel, akivel áttekintették a gazdasági, kulturális és civil kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását