2024. május 5. - Györgyi

Nem változtatnának a bizottság összetételén

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) nem javasolja megváltoztatni a Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) tagjainak összetételét - tudatta az ETT hétfőn az MTI-vel.
2008. június 2. hétfő 18:22 - Hírextra

A tanács arra reagálva jelentette meg állásfoglalását, hogy Kaáli Géza szülész-nőgyógyász, a meddőségi centrum alapítója vasárnapi közleményében úgy fogalmazott: nem felel meg a törvényi előírásoknak az Egészségügyi Minisztérium égisze alatt működő Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) jelenlegi összetétele. A professzor szerint a szakmát mellőzték vagy eltávolították a jelenlegi HRB-ből.

Mint írta, a bizottság elnöke - bár orvos - nem rendelkezik szülész nőgyógyász szakképesítéssel, alelnöke - bár nőgyógyász a szentesi közkórházban - nem végez lombikbébi-kezeléseket.

"A tagok között találunk azonban papot, statisztikust, állatorvost, védőnőt, genetikust, stb. A húsz tagúvá duzzadt HRB-ben napjainkra egyetlen olyan nőgyógyász maradt, aki gyakorlatban is végez lombikbébi-kezeléseket" - közölte a professzor, hozzátéve, hogy a meddő betegeket gyógyító specialisták 97 százalékát kizárták a bizottságból.

"A szakmai hozzá nem értés mellett a HRB hozzáállása is kedvezőtlenül befolyásolja a lombikbébi-kezelések európai színvonalon tartását" - írta Kaáli Géza.

Úgy véli, első lépésként talán a - szerinte törvénysértő módon működő - Humán Reprodukciós Bizottság feloszlatásával, jogszerű újjászervezésével és eddigi állásfoglalásaik, döntéseik és határozataik érvénytelenítésével kellene kezdeni.

Az ETT felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon - az európai uniós és általában a civilizált világban követett gyakorlatnak megfelelően - olyan etikai bizottságok működnek, amelyek tevékenységében nem kizárólag szakemberek, hanem laikusok is részt vesznek, így például papok, jogászok, genetikusok. Ennek megfelelően a HRB-ben, amely az ETT egyik etikai bizottsága, nemcsak orvosok, hanem más szakemberek - így többek között a kiváló, világhírű, reprodukcióval foglalkozó tudós, aki történetesen állatorvos, és a legnevesebb, magyar népesedéssel foglalkozó orvos-statisztikus - vesznek részt.

"Ezen, az Európai Unió etikai irányelveinek megfelelő gyakorlaton az ETT Elnöksége akkor sem javasol változtatást, visszatérést a rendszerváltást megelőző, az egész világon már meghaladott helyzethez, ha ezt történetesen Kaáli úr, az ismert amerikai orvos-üzletember kezdeményezi" - fogalmaz a testület.

Az ETT elnöksége a közleményben kitér arra is: a tanácsnak továbbra is meggyőződése, hogy az Országgyűlés határozatai az adatszolgáltatási kötelezettségről a magyarországi Kaáli-intézetekre ugyanúgy vonatkoznak, mint a más tulajdonosok által működtetett intézetekre. Ezen kötelezettségnek a Kaáli-intézetek nem tesznek eleget - tette hozzá.

"Kizárólag szakmai vezetőkből álló fórumot az Egészségügyi Minisztérium működtet, amit azonban nem HRB-nek hívnak. Piacorientált, szakmai szolgáltatók működése az egész világon független, társadalmi kontroll alatt áll. Különösen igaz ez egy lombikbébiprogramra" - olvasható az ETT közleményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását