2024. április 29. - Péter

Hadat üzen a szegényeknek, a nyugdíjasoknak és a családoknak a kormány a Fidesz szerint

A gyógyszerárak drasztikus emelése várható, amivel a kormány hadat üzen a szegényeknek, a nyugdíjasoknak és a családoknak - mondta Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. június 2. hétfő 12:47 - Hírextra

A napokban a sajtóban megjelent információk szerint júniustól újabb harminc gyógyszerért kell többet fizetni; többek között több népszerű vérnyomáscsökkentő, tápszerek, savcsökkentők és antibiotikumok ára emelkedik jelentős mértékben. Sajtóhírek szerint a drágulás oka a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt folyamatos, negyedévente esedékes támogatáscsökkentés.

Pesti Imre ennek kapcsán azt mondta: a gyógyszeráremelés a társadalom legelesettebb rétegeit érinti, hadüzenet a szegények és a nyugdíjasok számára. Szerinte az újabb emelés egyre mélyíti szociális válságot, és szociális katasztrófával fenyeget.

Kitért arra, hogy a vérnyomáscsökkentők árának emelkedése sok embert érint, hiszen Magyarországon majd minden ötödik ember szenved hipertóniában, a tápszerek árának növekedése pedig a gyermeket vállaló családokat érinti hátrányosan.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: az árak nem a gyógyszerártók miatt emelkednek, hanem azért, mert csökken a készítmények állami támogatása. Szerinte ez is azt mutatja, hogy a kormány kezéből kicsúszott az ország és a gazdaság irányítása, "a kisebbségi kabinet egyre mélyebbre csúszik a tehetetlenségben".

A kisebbségi kormány már most megbukott a magyar társadalom felé, minél tovább marad, annál mélyebb lesz a szociális válság Magyarországon - fogalmazott Pesti Imre.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a múlt héten arra a kérdésre, hogy nyáron drágul-e mintegy harminc gyógyszer ára, azt mondta: a gyógyszerek ára nem emelkedik, "mert a gyógyszer-gazdaságossági törvény arról szól, hogy egy folyamatos fixesítés keretében negyedévente a befogadott generikus készítmények hatására hogyan csökken a támogatás mértéke".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását