2024. március 29. - Auguszta

Magyarok Tel-Avivban

Megkezdődött szombaton a 12. tel avivi nemzetközi filmfesztivál, amelynek zsűrijében Szász János filmrendező személyében magyar szakember is helyet kapott, versenyprogramjába pedig Zsemberi Zsófia rövidfilmjét is beválogatták.
2008. június 1. vasárnap 17:29 - Hírextra

A megnyitón Ron Huldai, Tel Aviv polgármestere elmondta: a szemlére 43 ország 100 művészeti iskolájából érkeztek alkotók, akiknek mintegy 200 filmjét vetítik le az egyhetes fesztivál során. "A film mindig is egy álom, egy elképzelés megvalósulása volt, átmenet az álmok és a valóság között, a diákoknak pedig még megvannak a szabad, vad álmaik" - fogalmazott a polgármester a fesztiválnak helyet adó Cinematheque moziban.

Szász János az MTI-nek elmondta: megtiszteltetés számára, hogy felkérték a zsűriben való részvételre. Hozzátette, hogy tanárként is a tanulás a legfontosabb számára, amire egy ilyen esemény kiváló lehetőséget kínál. Hangsúlyozta, hogy tendenciák kirajzolódásra nem számít, inkább az izgatja, hogy rengeteg fiatal alkotó "fejébe beleláthat". Az a tény, hogy a fesztivál Izraelben ilyen sok részvevővel zajlik, jelzésértékű és a szabadságot, befogadást jelenti - vélekedett.

A Witman fiúk, a Woyzeck és az Ópium - Egy őrült nő naplója című filmek rendezője a fesztivál 15 fős zsűrijébe kapott meghívást. Az európai színház- és filmművészet kiemelkedő alakjaként említett rendező mellett egy francia filmkritikus, egy venezuelai forgatókönyvíró, egy német producer és egy marokkói valamint egy amerikai rendező, illetve számos izraeli filmes szakember foglal helyet a zsűriben.

A május 31. és június 7. között zajló eseményen Zsemberi Zsófia Rebarbara című, 18 perces alkotását a rendezvény hatodik napján vetítik a Cinemathequeben. A 39. Magyar Filmszemlén is vetített rövidfilm egy különleges vizuális képességekkel rendelkező kislányról, és az ő fantáziavilágáról szól. A Grunwalsky Ferenc osztályába járó fiatal rendező alkotása a nemzetközi versenyben szerepel.

A rekordszámú résztvevővel zajló filmszemlén a vetítések után idén első alkalommal a filmkészítők a közönséggel kezdeményeznek beszélgetést, több helyszínen pedig szakmai tanácskozásokat rendeznek.

A megnyitón az is elhangzott, hogy lemondta díszvendégként való részvételét Jean Luc Godard. A palesztinok iránti barátságáról ismert svájci-francia filmrendező politikai okokra hivatkozva mondta le részvételét, miután erre a lépésre felszólító nyílt levelet kapott egy palesztin szervezettől. A levél címe - A kiskatona palesztinok sírján táncol - Godard A kiskatona című, az algériai szabadságharcról szóló 1960-as filmjére utal.

A világ egyik legrangosabb diákfilmfesztiváljaként számontartott tel avivi szemlén a zsűri többek között a legjobb dokumentumfilmnek, a legjobb kísérleti filmnek, a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb rendezésnek járó díjat ítéli oda, a zsűri különdíját is átadják a zárónapon.

A fesztivál szóróanyagain támogatóként többek között a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Köztársaság Nagykövetsége és a Balassi Intézet is szerepel - hívta fel a figyelmet Lányi Eszter, a tel avivi magyar nagykövetség kulturális attaséja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását