2024. május 3. - Tímea, Irma

A kétszintű érettségi megbukott

A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint az emeltszintű érettségi jelenlegi rendszere megbukott. Felszólítjuk a kormányt, hogy sürgősen kezdeményezzen egyeztetéseket az oktatási szakemberekkel - áll a párt közleményében.
2008. június 1. vasárnap 14:15 - Hírextra
A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint az emeltszintű érettségi jelenlegi rendszere megbukott. Felszólítjuk a kormányt, hogy sürgősen kezdeményezzen egyeztetéseket az oktatási szakemberekkel, különösen a felsőoktatási intézmények vezetőivel az új érettségi - és felvételi rendszer kidolgozása érdekében. A felsőoktatásba történő bejutáshoz az MDF javasolja kötelező, központi felvételi vizsga előírását az adott képzési szaknak megfelelő profilú tantárgyból.


A kétszintű érettségi rendszere 2005-ben – az emlékezetes botránnyal - debütált, az akkori változtatás célja a felsőoktatási felvételi kiváltása, és mindkét szinten minőségi érettségi vizsga kialakítása volt. Az elmúlt három esztendő azonban nem váltotta be a kétszintű érettségihez fűzött korábbi reményeket, hiszen az emelt szintet a diákok elenyésző része - idén tantárgyanként alig kétezer diák – választotta. A középszintű érettségi ezzel párhuzamosan komoly minőségromláson ment keresztül.

Oktatási szakértők szerint a magyar érettségi megszerzéséhez gyakorlatilag nincs semmilyen tárgyi tudásra szükségük a diákoknak: az idei történelem érettségin szinte lehetetlen volt négyesnél rosszabbat írni, a matematika érettségi egyik feladatán a fél ország nevetett. A felsőoktatási intézményvezetők egyöntetű véleménye szerint évről - évre látványosan romlik a tanulmányaikat megkezdő évfolyamok felkészültsége, tárgyi tudásszintje. Az MDF a fenti állapotok miatt a következő intézkedéseket javasolja a jelenlegi érettségi rendszer minőségi átalakítása érdekében:

Az egyszintű érettségi visszaállításával az érettségi nyerje vissza régi rangját. Nehézségi foka jelentsen valódi kihívást a diákok számára, és ténylegesen a középiskolai tanulmányaik során megszerzett tudásukat mérje.

Az MDF a felsőoktatásba történő bejutáshoz kötelező, központi felvételi vizsgát írna elő az adott képzési szaknak megfelelő profilú tantárgyból. Természetesen továbbra is meghagynánk a felvételi-mentesség lehetőségét olyan megkötéssel, hogy abban kizárólag az arra legérdemesebb diákok részesüljenek.


Almássy Kornél,
országgyűlési képviselő, az MDF alelnöke

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását