2024. április 23. - Béla

Falfirkatörténelem

Nincs új a nap alatt! A régi rómaiak közmondása a graffitire, korábbi nevén firkálásokra is érvényes. Már a Vezúv első századi kitörésekor eltemetett pompeji romok között is találtak egy ilyen feliratot: "Cave canem!", vagyis: "Őrizkedj a kutyától!". Mana
2008. május 30. péntek 09:50 - Hírextra
Pusztai, nomád életet élő őseinknek nemigen volt módjuk falfirkák készítésére. Így a mai graffitik egyik első magyarországi őse a XV. századból való, s nem kisebb emberhez fűződik, mint Hunyadi Mátyáshoz. Egyszer amikor álruhában járta a vidéket, így örökítette meg ottlétét az őt fogadó egyik parasztház oldalfalán:"itt járt Mátyás király, megevett hat tojást."

A graffitik hazai története még feldolgozatlan, de emlékeket róluk nemcsak a mai fiatalok, hanem az idősebbek is őriznek. Az ötvenes években például a gyerekek krétával a falra rótt szövegei mindennaposak voltak, de a felnőttek is kifejezték véleményüket a függőleges síkokon. Például egy teherautó sofőrje - egy korabeli fotó tanúsága szerint - kocsija végén ilyen felirattal akarta megelőzni a gyorshajtást: "Lasan, hüje!" Tény, hogy helyesírása nem állt kora magaslatán, de közlekedésbiztonságilag ma is helytálló a parancs lényege.

Az ötvenes évekre nyúlik vissza a plakátszövegek átalakítása. Az akkori idők egyik állattápszere volt a Futor márkanevű, amelyet egy kövér disznó reklámozott a plakáton, mondván: "Futort ettem, ilyen lettem!". Az akkori idők ugyancsak pufók és kopasz mindenhatója, Rákosi Mátyás portréjával számtalan plakáton találkozhattak a járókelők. Nos, ezekre a plakátokra került a tápszert reklámozó felirat, a korabeli titkosrendőrség legnagyobb bosszúságára.

Az 1956-os forradalom napjaiban aztán megjelentek az igazi falfirkák is, amelyeken politikai nézeteket fejtett ki a nagyközönség. Amikor Rákosi után Gerő is eltűnt, s Kádár lett az állampárt főtitkára, egyik híve kiírta: "Éljen Kádár!"! Aki viszont nem szerette, elé biggyesztett egy "F" betűt. Ezt már az eredeti firka tulajdonosa sem tűrte, s az első szó elé odaírta: "Ne". Társa aztán úgy kontrázott, hogy megkérdőjelezte a mondatot, egy eléje írt "Miért"-el. Mire azonban idáig jutottak, ismét megerősödött a rendőri ellenőrzés, mindkettejüket elkapták és elítélték. Az egyiket izgatás, a másikat rongálás miatt.

Napjainkra a graffiti világszerte a falfirkálók művészi vágyai kiteljesítésének is eszközévé vált, s többnyire az épületek Az autók sima felületeit - a hűtő tetejét, az ajtókat és a hátsó szélvédőt - sem csak üzleti céllal használják fel üzenetközvetítésre. Egy fehér Suzukin ezt olvastam a minap: "Porschém is van, csak most sietek!"
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását