2023. december 2. - Melinda, Vivien

Nem javult a tanárok helyzete

Nem javult a tanítók, tanárok helyzete az elmúlt egy évben Magyarországon - így összegezhető a két nagyobb pedagógus szakszervezet álláspontja a közelgő pedagógusnap előtt.
2008. május 29. csütörtök 08:31 - Hírextra
Kifejtette: a mostani tanév a kötelező óraszámok emelésével indult, s bár a PSZ népi kezdeményezése nyomán 2008-ban a bértáblát öt százalékkal sikerült megemelni, de ez sem fedezi az inflációs veszteségeket. A bérek rendezése azért is különösen fontos lenne, mert a pedagógusok reálkeresetében még 2007-ben óriási, mintegy 10 százalékos csökkenés következett be.

Hozzátette: az Új Tudás program végre elindíthat egy folyamatot, amelyen keresztül megkezdődhet a bérek rendezése, a pedagóguspálya presztízsének helyreállítása. Ez azonban nem elegendő, csupán első lépésként fogadható el.

Árok Antal aggodalmának adott hangot, hogy a kisebbségi kormányzás miatt veszélybe kerülhet a program megvalósítása, mert ahhoz törvénymódosításokra van szükség. A költségvetésben 25 milliárd forint szerepelne a pedagógusbérek rendezésére. Ez ügyben széleskörű párbeszédre van szükség kormány és ellenzék között - hangsúlyozta.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője szerint a kormány az elmúlt egy évben semmilyen gyakorlati intézkedést nem hozott a pedagógusok helyzetének javítására, amit tett, azzal indirekt rontott a helyzeten.

Az eltelt egy esztendő alatt megszűnt 10 ezer pedagógus álláshely az országban és ténylegesen elveszítette mintegy 8 ezer pedagógus a munkáját. Ez alapvetően meghatározta a pedagógusok hangulatát az elmúlt egy évben - mondta a szakszervezeti vezető.

Megjegyezte: Szabó Zoltán (MSZP), a parlament oktatási bizottságának elnöke szerint erre a lépésre - a kötelező óraszámok megemelésén keresztül - azért volt szükség, hogy több mint 30 milliárd forintot megspóroljanak. Mindenféle szakmai indok nélkül, kizárólag spórolásból került sor az elbocsátásokra - mondta az érdekvédő.

Nem nőtt a rendszerben bennmaradók bérének vásárlóértéke sem, sőt csökkent, s ezért még az eddiginél is többet kell dolgozniuk.

Problémának látta még, hogy folyamatosan azt hallották: túl sok pedagógus van a rendszerben, keveset dolgoznak és nem kellő felkészültséggel. Ezzel olyan igaztalan társadalmi üzenetet közvetít a kormány, amellyel leértékeli a pedagógusok munkáját és megkérdőjelezi szakmaiságukat. Kerpen Gábor véleménye szerint ez lehet az egyik oka a verbális és fizikai erőszak elszaporodásának az iskolákban.

Kifogásolta azt is: még mindig nem jelent meg, hogy az Új Tudás programon belül a pedagógusok bérének rendezése miként történne, s nem szerepel a programban a kistelepülési iskolák megmentése sem.

Az oktatási tárca közlése szerint a 2007/2008-as tanévben összesen 196.132 pedagógus állt a katedra mögé.

Közoktatásban foglalkoztatott főállású pedagógusok száma a 2007/2008-as tanévben 173.756, a felsőoktatásban pedig összesen 22.376 pedagógus dolgozik.

Magyarországon 1952 óta ünneplik a pedagógusnapot június első vasárnapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását