2024. április 25. - Márk

Draskovicsék a büntetés-végrehajtás megújításán ügyködnek

Dolgozunk egy olyan programon, ami a magyar büntetés-végrehajtás egészét kívánja megújítani, melynek lényege az, hogy kevesebb elítélt töltse büntetését hagyományos börtönökben - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön Kal
2008. május 29. csütörtök 18:29 - Hírextra
Azt szeretnénk, hogy kevesebben kerüljenek a hagyományos börtönbe, minél több, elsősorban csekélyebb súlyú bűnt elkövető különböző, alternatív büntetési módokon szembesüljön tettének a következményével - mondta a tárcavezető, aki csütörtökön meglátogatta a szegedi és a kalocsai börtönt és az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetet.

Draskovics Tibor elérendő célként fogalmazta meg azt: akik szabadságvesztésre kerülnek, a mainál jobb körülmények között és a visszailleszkedésre több esélyt kapva töltsék a büntetésüket.
"Ez a program felöleli a büntetési rendszert, a börtönök infrastrukturális körülményeit, az itt dolgozó kollégák életkörülményeit is" - tett hozzá.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter hangsúlyozta: a szegedi és a kalocsai börtönben tett látogatása során azt tapasztalta, hogy európai mércével mérve is elfogadható viszonyokat teremtenek a régi épületekben az ott dolgozók az elítéltek számára.

Draskovics Tíbor cáfolta azt a Kalocsán elterjedt hírt, mely szerint a városban megszűnik a női börtön, mely nagyon sok helyi lakosnak biztosít munkalehetőséget.

Kijelentette: nincs olyan terv, hogy valahova máshova vinnénk át az elítélteket.

Kökényesi Antal altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka ismertetése szerint 15 ezer fogvatartott van Magyarországon, közülük 6 százalék a nők aránya, akiknek közel a fele Kalocsán tölti büntetését.

Az MTI kérdésére válaszolva Kökényesi Antal beszámolt arról: 2002-ben még 160 százalékos volt országos átlagban a börtönök telítettsége, mely ebben az évben már 119 százalékra csökkent.
Felhívta a figyelmet arra: megkezdődött a túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézetekből az átcsoportosítás, főleg a dunántúli intézetekbe, így Kecskeméten is már jelentősen csökkent a túltelítettség.

"Így sérülni fog az az elv, hogy lehetőség szerint a lakhelyéhez közel legyen a fogvatartás az előzetes letartóztatás időszakában is" - mondta a tábornok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását