2024. május 2. - Zsigmond

Egy fesztivál miatt kiakadt a miniszter

Mint a legtöbb ázsiai országban, így Thaiföldön sem veszik a hatóságok túlzottan szigorúan a szellemi termékek védelmét. Ezért aztán különösen meglepő Mingkvan Szengszuan thai kereskedelmi miniszter kezdeményezése egy fesztivál szerzői jogi védelmére.
2008. május 28. szerda 09:30 - Hírextra
Az ország déli részén található Koh Pangan szigete, ahol minden hónap teliholdas éjszakáján rendezik meg a Fullmoon Partyt, azaz Telihold Bulit. A fehérhomokos strandon lezajló zenés-italos technoesemény tömegesen vonzza a szórakozni vágyó fiatal turistákat, ami nem csak jelentős árbevételt jelent, de egyben kiváló reklám az ország egész idegenforgalmának is.

A tárcavezető - felháborodásában, hogy a közelmúltban a thaiföldi buli mintájára Szingapúrban hasonló rendezvényt szerveztek - nemzetgazdasági érdekek védelme céljával utasította munkatársait a Full Moon Party levédésére. Ha Szengszuan tudná, hogy nem csak Szingapúrban, de számos más országban, így például a távoli Magyarországon is tartanak időnként Fullmoon Partyt, talán végépp dühbe gurulna.

Most szakértők igyekeznek megmagyarázni, miért nem lehteséges a bejegyzés: ahhoz, hogy valamit szellemi termékként védetté lehessen nyilvánítani, újításnak, eredeti irodalmi vagy művészeti alkotásnak kell lennie. Nos, a Fullmoon Party egyiknek sem felel meg. Még márkanévként sem jegyezhető be, mivel mind a "Fullmoon", mind a "Party" általánosan használatos szavak, amelyek a thai törvények alapján nem alkalmasak márkanévnek.

Sokak szerint nem csoda, hogy a thai kormány erélytelen a szellemi termékek védelme ellen vétőkkel szemben, hiszen tagjai alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását