2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ezerszámra fogytak a szendvicsek

Közel háromezer Big Mac fogyott két óra alatt a McDonald's Régi posta utcai egységében, ahol 11 órától 13-ig 1988-as áron, 43 forintért kínálták az emeletes szendvicset. A gyorsétterem 20 évvel ezelőtt nyitotta meg első éttermét Magyarországon.
2008. május 27. kedd 19:38 - Hírextra
Az első vásárlók délelőtt tíz óra tájban érkeztek meg, majd folyamatosan egyre többen álltak sorba és rövid időn belül 150 méter hosszan kígyózott az embertömeg a Váci utcán. Nemcsak fiatalok, hanem idősek is, volt aki 1988-ban a nyitáskor is ugyanígy várta, hogy megkapja az emeletes szendvicset. Többségében magyarok vettek részt az Élménynapon, de néhány külföldi turista is felfedezte, hogy ezen a napon alig 20 eurocentnek megfelelő forintért jut hozzá a Big Machez.

A környéken sétálók figyelmét az eseményre a Batucada Samba nevű együttes hat tagja hívta fel, akik fémtestű dobbal vonultak a Vörösmarty térről a Régi posta utcába. A gyorsétterem is készült erre a napra, hatalmas piros masnival díszítette első magyarországi éttermét, amely elé színpadot állított. A hangfalakból pedig a 80-as éveket idéző diszkóslágerek szóltak.

A vásárlókat Radek Janalík, a McDonald's Magyarország ügyvezető igazgatója köszöntötte. Éhesek vagytok? - kérdezte magyarul, majd angolul folytatta beszédét. Elmondta: 1988-ban is nagy tömeg állt az étterem előtt. Akkor az első egységet nyitották meg, míg jelenleg 95 étterem üzemel Magyarországon, de azt tervezik, hogy még idén kinyit a századik és feltehetően még ebben az évben kiszolgálják az egymilliárdodik vásárlót.

A forgalom a cég várakozásait is felülmúlta az Élménynapon, összesen 1590-en vásároltak 2959 Big Mac-et a jelenlegi 650 forint helyett 43 forintért.

A hosszú sor ellenére a vevők türelmesen vártak. A nagy melegre való tekintettel a gyorsétterem munkatársai vizet osztottak az utcán állóknak. A rendre biztonsági őrök felügyeltek az épület előtt és az éttermen belül is. A sort kordonokkal vezették.

A nagy érdeklődésre való tekintettel ezen a napon kétszer annyian dolgoztak a Régi postai étteremben mint máskor, összesen 70-en. A gyorsabb kiszolgálás érdekében több sütőberendezést helyeztek el a konyhán és tízszer annyi alapanyaggal számoltak a két órára, mint máskor egész napra.

Végül 14 órától a tömeg fokozatosan feloszlott, közben az étterem visszaállt a hétköznapi működésre. Azokat, akik lemaradtak a születésnapi akcióról, a gyorsétterem délután családi programokkal, nyereményjátékokkal, este pedig Animal Cannibals koncerttel kárpótolja. Az eseményt folyamatosan végig követhették az internetezők is a http://mcdonaldselmenynap.blog.hu/ című blogon, amelyen fotókat és friss információkat láthattak.

A Bic Mac "találmány" 1967-ben jött létre, amikor a 89 éves Jim Delligatti, akinek éttermet volt a pennsylvaniai Uniontownban, első ízben kínálta a három szezámmagos kenyérszelet között, két uborkakarikával a dupla marhavagdaltat 45 centes áron. A nagy sikerre való tekintettel egy évvel később a Big Mac bekerült a nemzeti étteremlánc kínálatába is, igaz, az idők során az ára is emelkedett.

Ennek ellenére nagyon népszerű szendvics. Az Egyesült Államokban 550 milliót adnak el belőle évente, azaz másodpercenként 17 darabot. A magyarországi éttermekben évente több mint négymillió darab fogy belőle, vagyis naponta mintegy 12 ezren választják az emeletes szendvicset.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. május 28. 07:22
"There are more days, than sausage, though less, than cloud." y'
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását