2024. március 29. - Auguszta

Elköltözött a KÉK

Június 2-tól új helyen, a Szervita téri volt OMFB-székházban várja a látogatókat a Kortárs Építészeti Központ (KÉK). A fiatal építészekből álló civil szervezet december 31-ig kapta meg az épület használati jogát - mondta el a ház sajtóbejárásán kedden Sze
2008. május 27. kedd 21:07 - Hírextra
A KÉK-nek a Róth Miksa Múzeummal folyó jogvita miatt márciusban el kellett hagynia korábbi, Nefelejcs utcai székhelyét, azóta nem rendelkezett saját épülettel - emlékeztetett a szervezet vezetőségi tagja, hozzátéve, hogy továbbra is keresik a KÉK-nek hosszú távon otthont adó ingatlant.

"Szerencsére jelentkezett nálunk az Orco Property Group, és az év végéig ingyenesen átadta a tulajdonában álló, Szervita téri irodaház használati jogát, így december 31-ig mi üzemeltetjük majd a világ második legnagyobb kortárs építészeti centrumát" - tette hozzá.

A luxemburgi székhelyű ingatlanfejlesztő társaság a volt OMFB-székház és a mellette álló parkolóház helyén jövőre kezd új irodaépület építésébe, melyet a világhírű építész, Zaha Hadid tervezett. Mint Szemerey Samu megjegyezte, a lebontásra váró, nyolc emeletes irodaház 1971-ben épült, Szabó István tervei alapján. "Az épület a maga idejében nagy botrányt keltett, mert egyike volt a háborúban megsemmisült házak helyét a modern építészet formanyelvével kitöltő első alkotásoknak a belvárosban. A rendszerváltás után ezt a stílust a szocializmussal azonosították, ezért az épület ekkor sem részesült elismerésben" - idézte fel az irodaház történetét.

A maga idejében progresszív épület mára funkcionálisan elavult, mert az alkalmazott építési technológia rendkívül merev: a belső válaszfalak is vasbetonból készültek, így a sok kicsi szobát lehetetlen egybenyitni - mutatott rá Szemerey Samu, hozzátéve, hogy a ház négy éve üresen áll, de tökéletes állapotban van; a hetvenes éveket idézik az eredeti lépcsőkorlátok, kilincsek, térelválasztók és a jellegzetes kék padlószőnyegek is.

"Az épület az általa feltett kérdések miatt is fontos, ezért alkalmazkodni szeretnénk hozzá a programok során felvetett témák tekintetében is" - árulta el Szemerey Samu. Elmondása szerint Szabó István életművéről kiállítással kívánnak megemlékezni, de folytatják a KÉK által szervezett városi sétákat is, melyek keretében végigjárják a korszak más fontos épületeit, és elemzik a hetvenes évek építészetét.

"További kiállításokat, előadásokat, vetítéseket és szakmai vitákat szervezünk az új székházunkba, de külső helyszínekre is" - közölte a civil szervezet vezetőségi tagja.

Mint elmondta, a KÉK június 2-ára nagyszabású megnyitó ünnepséget tervez. Az este folyamán nyílik meg a brit Architectural Review építészeti magazin kiállítása: "az AR Awards a fiatal építészek egyik legjelentősebb díja, melynek kiírására több mint 80 országból érkeztek pályaművek" - hangsúlyozta Szemerey Samu. Az estét 22 órától házavató buli zárja a hatodik emeleti tetőteraszon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását