2023. szeptember 30. - Jeromos

Narancshéjból energiát

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik: ha ilyen ütemben váltják az energianövények a búzát és társait, nemsokára csupán a gazdag országok fognak tudni élelmiszert vásárolni - a többiekre éhínség vár. Érthető tehát, hogy a kutatók lázasan keresik a módját, hogy
2008. május 26. hétfő 09:42 - Hírextra

Dél-Floridában évente tízmillió tonna narancs terem, amelyből gyümölcslé készül - valamint ötmillió tonna héj, gyümölcsrost és mag. Ezt eddig megszárítva marhákkal etették meg, de mivel alacsony a tápértéke, a növekvő energiaárak mellett már nem fizetődik ki e takarmány előállítása.

Alternatívaként Karel Grohmann, az amerikai agrárminisztérium kutatója vetette fel, hogy állítsanak elő a narancshéjból etanolt. Csakhogy annak cukortartalma csekély - leginkább cellulózból áll, amely viszont nem más, mint cukormolekulák láncolata. Wilbur Widmer és csapata kitalálták, hogyan lehet gazdaságosan elemeire bontani a cellulózt - a narancshulladékból kivonják a limonén nevű vegyületet, amely gátolja a lebontást, viszont a kereskedelemben jó áron értékesíthető. A limonén eladásából származó bevételből pedig beszerezhetőek azok az enzimek, amelyek cukorrá alakítják a cellulózt.

Kicsiben már kipróbálták az eljárást - száz liter hulladékpépből négy liter etanolt sikerült előállítani. Widmer szerint ezen a szinten már nyereséges a folyamat, s a hatékonyság növelhető. Az amerikai áramszolgáltató egy floridai narancslégyár mellett egy 15 millió liter kapacitású üzem létesítését tervezi. Becslése szerint Florida évi ötmillió tonna narancshulladékából mintegy 230 millió liter alkoholt lehetne előállítani.

Spanyolország is felfigyelt az új technológiára. Európában itt állítják elő a legtöbb alkoholt - elsősorban árpából és búzából. Egyedül Valencia tartományban évente négymillió tonna narancs terem. Egy újabb, a hatodik narancslégyár megépítésével a spanyol kapacitás is 37,5 millió liter bioetanolra rúg majd.

Az Egyesült Államokban napjainkban hatmillió úgynevezett Flexible Fuel Vehicle (FFV) rója az utcákat, ezekbe akár 85 százalék etanolt tartalmazó üzemanyag-keveréket is lehet tankolni. A Chrysler, a Ford és a General Motors szándékai szerint új autóik fele 2012-től FFV lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását