2024. április 28. - Valéria

Kormánystoppot akarnak

Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) országos vezetősége szerint a kormánynak nincs felhatalmazása a társadalomtól, nincs programja, amiről a társadalom döntött volna, ezért felszólította a kormányt, hogy
2008. május 26. hétfő 16:02 - Hírextra
Az EDDSZ nem fogadja el azt a kisebbségi kormányzást, ami a társadalom többségi felhatalmazása nélkül olyan törvénymódosítást akar végrehajtatni, amely meghatározza a társadalom egészének közérzetét és tönkreteszi többszázezer ember életkilátásait - jelentette ki Cser Ágnes, a szakszervezet elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Cser Ágnes közölte: legnagyobb megdöbbenésünkre Magyar Bálint (SZDSZ) és Filló Pál (MSZP) egyéni képviselői módosító indítvánnyal a közalkalmazotti törvényt úgy kívánja módosíttatni az Országgyűléssel, hogy a teljes közalkalmazotti területen már csak a Munka törvénykönyve hatálya alá tartózó munkavállalókat lehessen foglalkoztatni.

Mint mondta, ez elfogadhatatlan, ezért felszólítják a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát, hogy azonnal állítsa le ezt a "képviselői indítványnak álcázott kormányzati szándékot", amivel a közszférát vernék szét.

Mindenki tudja, hogy a Munka törvénykönyve alapján sokkal kevesebb juttatás jár egy munkavállalónak, mint egy közalkalmazottnak - tette hozzá.

Cser Ágnes megjegyezte: az EDDSZ felkéri a munkavállalókat képviselő konföderációkat és a munkaadói szakszervezeteket, hogy azonnal kezdjék meg "a jó és hatékony kormányzás megteremtésének lehetőségét".

Magyar Bálint és Filló Pál indítványa szerint a kormány felhatalmazást kapna arra, hogy meghatározza azokat a munkaköröket, amelyek vonatkozásában - a közalkalmazotti jogviszony helyett - munkaviszony lenne létesíthető. A javaslat nem érinti a törvény hatályba lépése előtt létesített közalkalmazotti jogviszonyt, annak módosítás nélküli lejárta időpontjáig.

Cser Ágnes a pénztártörvény hétfőn várható hatályon kívül helyezésével kapcsolatban újságírói kérdésre azt mondta: nevetségesnek tartja, hogy decemberben, februárban és májusban is az egészségbiztosításról "azok az országgyűlési képviselők szavazgatnak, akik nem merték átallni kijelenteni lakossági fórumokon, hogy ők tudják, hogy mi a jó az állampolgároknak és ezért biztos kézzel, pártutasításra, a társadalom tiltakozása ellenére megszavazták az egészségbiztosítás privatizációját".

Mint hozzátette, a képviselők hétfőn "történelmi kötelezettséget teljesítenek", ha a hatályon kívül helyezésről szavaznak, de "ez kellene, hogy legyen az utolsó munkanapjuk a Parlamentben".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását