2024. április 19. - Emma

Konzulkonferencia Pesten

Vasárnap kezdődik Magyarország tiszteletbeli konzuljainak IV. konferenciája Budapesten a Külügyminisztérium szervezésében - tájékoztatta a tárca az MTI-t. A tiszteletbeli konzulok jelentős szerepet töltenek be a fogadó ország gazdasági, tudományos, kultur
2008. május 25. vasárnap 10:05 - Hírextra
A konferencia célja, hogy a konzulok a miniszterelnöktől, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésében kiemelt szerepet betöltő minisztériumok vezetőitől és több szakmai szervezet vezető beosztású tisztségviselőitől első kézből kapjanak tájékoztatást Magyarország aktuális bel- és külpolitikai törekvéseiről, a gazdaság, a pénzügy, a kultúra, a környezetvédelem, az idegenforgalom és a konzuli területek időszerű kérdéseiről és fejlesztési terveiről.

A tájékoztatás szerint a konferencia keretében vasárnap Göncz Kinga külügyminiszter Pro auxilio civium Hungarorum emlékplaketteket ad át, kedden Gyurcsány Ferenc kormányfő és a külügyi tárca vezetője tart előadást a tiszteletbeli konzuloknak.

Korábban 1996-ban, 1999-ben és 2003-ban tartottak konzuli konferenciát.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 207 tiszteletbeli konzuli tisztviselő biztosítja Magyarország konzuli jelenlétét a világ 92 országában, amelyek közül 40 országban nincs hivatásos külképviseletünk. A konzulok közül 35-en vannak tiszteletbeli főkonzuli rangban, van egy tiszteletbeli alkonzul, a többiek pedig tiszteletbeli konzuli rangban dolgoznak.

Magyarország tiszteletbeli konzuljai közül 98-an tevékenykednek Európában, ezt követi az amerikai kontinens 50 tiszteletbeli konzuli tisztviselővel, majd Ázsia 27, Afrika 25, végül Ausztrália és Óceánia 7 konzuli tisztviselővel.

Irodáik fenntartása - igazodva az általánosan követett nemzetközi gyakorlathoz - nem terheli a Külügyminisztérium költségvetését, a tiszteletbeli konzulok munkájukat díjazás nélkül, saját pénzügyi forrásaikra és saját, kiterjedt helyi kapcsolatrendszerükre támaszkodva végzik, önállóan, de minden esetben valamelyik hivatásos magyar külképviseletük szakmai felügyelete alatt.
A Magyarországon működő tiszteletbeli konzuli tisztviselők száma is folyamatosan növekszik, jelenleg 42 ország képviseletében 51 tiszteletbeli konzul tevékenykednek itt - tudatta a Külügyminisztérium.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását