2024. április 29. - Péter

Tiszteletbeli doktorok

Tiszteletbeli doktori címet adományozott Haller György, Bélády László, Gottfried Sachs és Peter Thomas professzornak a Műegyetem. A címeket a 10. Műegyetemi Napok záró eseményeként szombaton adják át - közölte az intézmény az MTI-vel.
2008. május 24. szombat 10:35 - Hírextra
Haller György a világ legnevesebb műszaki felsőoktatási intézményeként számon tartott Massachusetts Insitute of Technology professzora és a Morgan Stanley cég magyarországi elemző csoportjának vezetője. A tiszteletbeli doktori címet nemzetközi elismerést kiváltó dinamikai kutatási eredményei és a Műegyetemmel több évtizeden át ápolt szakmai tudományos kapcsolatai alapján érdemelte ki.

Bélády László tudományos munkásságának jelentős része a számítógépek tároló rendszereinek elméleti és gyakorlati kérdéseihez kapcsolódik. Meghatározó szerepe volt a 60-as évek elején kifejlesztett és azóta a számítógépekben általánosan alkalmazott virtuális memóriarendszerek alapvető problémáinak megoldásában.

Gottfried Sachs a Müncheni Műszaki Egyetem professzora, a Bajor Tudományos Akadémia elnökhelyettese. Több mint húsz éve a Repülőgépek és Hajók Tanszékkel közösen dolgozik a Műegyetemen működő repülésszimulátor működtető szoftvereinek kifejlesztésén, illetve adaptálásán.

Peter Thomas a marburgi Philipps Egyetem professzora, kutatási területe az elméleti szilárdtestfizika, ezen belül a félvezető fizika és számos, ehhez kapcsolódó téma. Jelentős tudományos eredményeket ért el, egyebek mellett a félvezetőkben lejátszódó optikai és transzportfolyamatok kutatásában.

A szenátus szombaton habilitáltnak nyilvánít 13 szakembert, míg 145 szakembert doktor (PhD) cím viselésére jogosít fel. (A habilitáció bizottság előtti nyilvános előadás megtartását jelenti, az eljárás során az oktatói és előadói képességet, s a tudományos teljesítményt ítélik meg. A habilitált oktatók előadás-hirdetési jogot kapnak.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását