2024. április 20. - Tivadar

Új Magyarország Lakásfelújítási Program

Az Új Magyarország Lakásfelújítási Program 2008. február 1-jén indult az Önkormányzati Minisztérium által kiírt három pályázattal, amelyek beadási határideje 2008. szeptember 30., illetve október 31. Dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter a mai sajtó
2008. május 23. péntek 16:18 - Hírextra

Az új programban pályázni lehet egyrészt a panelrekonstrukcióra és tűzvédelemre (a Panelprogram keretében), mindez 820 ezer iparosított technológiával készült lakást érint. Az önkormányzati miniszter kiemelte, hogy a Panelprogramban maximális, lakásonként adható állami támogatás 400 000 forintról 500 000 forintra emelkedett.

A Panelprogram pályázatainak másik legfontosabb változása, hogy az állam 1/3 rész támogatása mellett megmarad a lakóközösség 1/3 kötelező saját ereje. A fennmaradó 1/3 részt az önkormányzat saját döntése alapján finanszírozhatja, de önkormányzati támogatás nélkül is lehet pályázni. Az MFB Zrt. Panel Plusz hitelkonstrukciója a pályázat sikerének fontos eleme. A korábbi pályázatokhoz képest magasabb szintű lett az energetikai elvárás. Előírás továbbá, hogy készüljön az épületre vonatkozó energiatakarékos felújítási koncepció. A pályázat kiemelt eleme lett az épületek tűzvédelmi szempontú szakvéleményének kötelező beszerzése is.

Az Ökoprogram keretében a távfűtésű lakások hőfogyasztásának szabályozására és mérésére lehet pályázni, ami összesen 650 ezer távfűtéses lakást érint. Korábban nem volt ilyen pályázat, ez az ÚMLP újdonsága. A pályázat célja: a fűtésienergia-megtakarítás az egyedi szabályozás lehetőségének kialakításával, a költségosztókkal a lakossági megtakarítás ösztönzése, vissza nem térítendő támogatással.

A program finanszírozására 2008-ban 1,5 milliárd Ft áll rendelkezésre.
A harmadik pályázati lehetőség a kémények felújítására biztosít támogatást (csak a fővárosban mintegy 120 ezer lakást érint). A pályázat célja az egycsatornás gyűjtőkémények biztonságtechnikai felújításának támogatása. Az új pályázati kiírás a korábbiaktól csak a pályázó személyében tér el. A pályázó - hasonlóan a panel pályázathoz - itt is a tulajdonosi közösség lett. Eddig 2003-tól 10 533 lakás 651 millió Ft támogatást kapott az államtól kéményfelújításra.

A Panel- és a Kéményfelújítási programra 2008-ban összesen 10 milliárd forint áll rendelkezésre, a Pénzügyminisztériummal történt egyeztetés alapján ennek mértéke 2011-ig minden évben biztosított - közölte a miniszter.

Dr. Gyenesei István elmondta: 2008. május 20-ig összesen mintegy 1400 lakásra vonatkozó pályázat érkezett be. Az ÚMLP ez évi 10 milliárdos támogatási kerete várhatóan 34,5 milliárd forintnyi építőipari megrendelést jelent.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását