2024. április 27. - Zita

Többnyire férfiak követnek el erőszakos bűncselekményeket

Az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek döntő többsége Ausztriában is férfi, ami beleillik a statisztikai tényeken alapuló nemzetközi képbe - hívta fel a figyelmet a jelenségre egy osztrák hetilap legfrissebb számában.
2008. május 22. csütörtök 13:37 - Hírextra

A Profil abból az alkalomból készített összeállítást, hogy a múlt héten újabb, véres családi tragédiára derült fény az alpesi országban. Egy 39 éves, jómódban élő, több felsőfokú végzettséggel rendelkező férfi előre megfontolt szándékkal kiirtotta szinte az egész családját. Fejszével megölte a feleségét, hétéves lányukat, anyját és apját, valamint az apósát. Tettét azzal indokolta, hogy 300.000 eurót veszített különböző spekulatív ügyleteken - a pénzt részben családtagoktól kérte kölcsön -, és meg kívánta kímélni őket az eladósodás szégyenétől. A rendőrségnek elmondta, hogy nem kéri beszámíthatatlanná nyilvánítását, cselekedetéért "férfi módjára" vállalja a felelősséget.

Reinhard St. feleségével együtt évekig dolgozott a parlamentben, képviselők mellett voltak munkatársak. A férfit rátermett, megbízható munkaerőként tartották nyilván. Az utóbbi időben szabadúszó tanácsadóként ténykedett, saját honlapot vezetett.

A Profil által ismertetett adatok szerint tavaly 113 gyilkosságot, illetve gyilkossági kísérletet hajtottak végre Ausztriában, háromnegyed részüket családon belül. Az utóbbi bűncselekmények áldozatai kivétel nélkül nők és gyerekek voltak. Gyilkosság elkövetéséért 2007-ben 27 férfit és 7 nőt ítéltek el. Testi sértésért 5500 férfire és 400 nőre szabtak ki büntetést ugyanebben az időszakban.

Családi erőszak miatt 14 százalékkal többen kerestek támogatást tavaly a segélynyújtó helyeken, mint 2006-ban. A segítség kérők 93 százaléka nő és gyerek volt. Szakértők úgy vélik, hogy a valós szám bizonyára jóval magasabb a nyilvántartott esetekénél, hiszen sokan hozzátartozóknál, barátoknál vagy ismerősöknél keresnek menedéket a tettlegességet elkövető házastárs (partner) elől.

A rendőrök 2007-ben több mint 6000 erőszakoskodó családfőt voltak kénytelenek megfékezni: azaz naponta csaknem húsz esetben kellett kivonulniuk, hogy átmeneti időre kitiltsák a közös lakásból az őrjöngő férjeket. Az utóbbira az 1997-ben elfogadott áldozatvédelmi - az erőszak ellen oltalmat nyújtó - törvény értelmében joguk van. A törvény megszületése óta csaknem százezer esetben éltek a hatóságok ezzel a felhatalmazással.

A szakértők szerint különösen válási időszakban növekszik meg a családon belüli erőszak veszélye. Annak az esélye, hogy egy feleség ilyenkor gyilkosság áldozata lesz, az ötszörösére nő.

A Profil nemzetközi szociológiai és pszichoterápiai tanulmányokat idézett, amelyek magyarázatokat igyekeztek keresni arra, hogy világméretekben miért férfiak követik el az erőszakos cselekmények 95 százalékát. A jelenséget összefüggésbe hozták egyéb tényekkel is: a férfiak hamarabb halnak meg, mint a nők, gyakrabban szenvednek el szívrohamot és követnek el öngyilkosságot, többüknek van gyomorfekélye, mint a gyengébb nem képviselőinek, és az alkohol rabjává is nagyobb arányban válnak, mint az utóbbiak.

A következtetések azt látszanak igazolni, hogy az erősebb nem súlyos válságba került - húzta alá az osztrák hetilap. A férfiasság fogalmának "korszerűsödése" és az értékek nemek közötti átrendeződése az utóbbi évtizedekben rendkívül zavaróan és irritálóan hatott a férfiakra. Az "erősebb nem" megtestesítőiként nem engedhetik meg maguknak, hogy gyengének mutatkozzanak, ugyanakkor nagyon sokan közülük nem képesek elviselni a rájuk nehezedő társadalmi nyomást. A kettős szorításból úgy próbálnak kitörni, hogy végzetes következményekkel járó cselekedetekre ragadtatják magukat - mint például Reinhard St.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását