2024. május 3. - Tímea, Irma

Magnóliakéreggel a rossz lehelet ellen

A magnóliakéreg kivonata, a kínai hagyományos orvoslás egyik szere lehet a legújabb fegyver a szájszag ellen.
2008. május 21. szerda 18:21 - Hírextra
A kivonat, amelyet mostantól rágótablettához és rágógumihoz is adagolnak, nem csupán elfedi a rossz leheletet, hanem megöli a szájszagot okozó baktériumokat is.

A magnóliakéreg kivonatát régóta használja a kínai orvoslás láz, fejfájás és stressz kezelésére. Hatékonyságát igazolták a fekélyt okozó baktériumokkal szemben is. A legutóbbi tanulmányok szerint toxicitása alacsony és kevés mellékhatása van.

A rossz lehelet legtöbbször onnan származik, hogy a szájban lévő baktériumok lebontják a fehérjéket, melynek során kellemetlen illatú kénvegyületek keletkeznek. A mikroorganizmusok elleni szerek többségének azonban mellékhatásai vannak, például elszínezik a fogakat, ezért szájápolásra alkalmatlanok.

Az egyik legnagyobb rágógumigyártó cég kutatói megállapították, hogy laboratóriumi körülmények között háromféle, szájban elő baktérium 99,9 százalékát öt percen elpusztította a kivonat.
Egy tanulmányban kilenc önkéntes próbálta ki az új adalékkal ellátott rágótablettát. A kivonatot tartalmazó rágótabletta 30 perc alatt a baktériumok 61 százalékát ölte meg, míg a korábbiak csak 3,6 százalékát.

A kivonatot tartalmazó rágóguminak valamelyest tovább tartott megölni a baktériumokat. A kivonat a fogszuvasodást okozó baktériumok ellen is hatásos volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását