2024. június 11. - Barnabás

Egyre jobb kondiban a magyar valuta

Kitartóan izmosodik a forint az elmúlt hetekben, de vajon megszilárdulhat-e az erős magyar valuta, avagy kell-e tartani tőle, hogy kipukkad a sok gyúrástól?
2009. október 23. péntek 08:39 - Nagy András
A forint árfolyamára az elmúlt időszakban leginkább a költségvetés rendbetétele, valamint a külső pénzpiaci, befektetői környezet alakulása hatott - súgja meg a HírExtra által felkért pénzügyi elemző. Ez tehát azt jelenti, hogy a magyar fizetőeszköz jó kondijáért külső és belső tényezők egyaránt felelnek.

A befektetők idehaza és külföldön is úgy vélik, hogy a válság mélypontján már túl vannak a fejlett országok, így ismét elindulhat a globális gyarapodás. Ebből pedig a forint is profitálhat, mert a jelek szerint a korábbi költségvetési problémák szép lassan mindenütt megszűnnek. Emellett itthon kedvezően alakult az infláció az elmúlt három hónap során, ami lehetővé tett egy lendületes kamatcsökkentési ciklust.

Az elemzők általában egyetértenek abban, hogy a forint árfolyama a jelenlegi szint körül stabilizálódhat, tehát nem várható 275 FT/Euró szintnél tartósan gyengébb forintárfolyam. Az egyetlen dolog, ami óvatosságra inthet a jelenlegi helyzetben az, hogy a külföldi befektetők továbbra sem ficánkolnak a magyar állampapírpiacon, változatlanul inkább rövidebb futamidejű forintbetétekbe helyezik a pénzüket. Ez csalhatatlanul jelzi, hogy - erős forint ide vagy oda - a befektetői bizalom távolról sem érte még el a kívánt szintet.

A törlesztőrészletek tekintetében viszont jó hírekről számolhatunk be: a jelek szerint a forint 2009. márciusi mélypontját követő erősödése megjelent hitelkonstrukciókban. Például az általunk megkérdezett OTP Bankban egy 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, svájci frank alapú jelzáloghitel március havi 57 985 forintos törlesztőrészlete augusztusra több mint 16%-kal 48 485 forintra csökkent, leképezve a magyar fizetőeszköz svájci frankkal szembeni ugyanilyen arányú erősödését.

Jól járnak az erős forinttal az importban érdekelt vállalkozások, hiszen ők szinte minden esetben euróban vagy dollárban fizetnek a behozott áruért, márpedig egységnyi valutát ma jóval olcsóbban vehetnek meg, mint korábban. Nem kedvez viszont izmos magyar pénz a válság miatt amúgy is megtépázott exportágazatnak, itt az importtal épp ellentétes hatás érvényesül.

Aki nagyobb összegben eurót vagy dollárt tervez vásárolni, nem árt, ha siet: a pénzváltók szerint az elmúlt napok extrém forinterősödése csupán átmeneti volt, és nem tartják kizártnak, hogy a következő napokban 270 forintig izmosodjon vissza az euró.

Összeségében tehát, bár a magyar fizetőeszköz újbóli kipukkadásától nem kell tartani (emlékezzünk: az év elején még 310 forint körül mérték az euró darabját!), a továbbiakban az eddigieknél jóval komótosabb erősödésre van kilátás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását