2024. április 27. - Zita

Félmillió nyomravezetői díj a meglőtt biztonsági őr ügyében

Ötszázezer forint nyomravezetői díjat ajánl fel a rendőrség annak kapcsán, hogy hétfőn este meglőttek egy biztonsági őrt Debrecenben - jelentette be Ambrus Vencel rendőr ezredes kedden sajtótájékoztatón.
2008. május 20. kedd 13:30 - Hírextra

A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a rendőrség nagy erőkkel keresi a támadót, a városban kommandósok járőröznek, mert még sem a fegyver, sem a fegyveres nem került elő.

Az ügyről annyit lehet tudni, hogy a pénzszállító páncélautó este 9 óra után a szokásos módon beállt a Malompark bevásárlóközpont hátsó frontján a megszokott helyre. A sofőr az előírásoknak megfelelően a helyén maradt, társa pedig bement a napi bevételért.

Amikor a pénzt tartalmazó, vastag, téglatest alakú táskával kilépett az automata ajtón, váratlan támadás érte: egy fekete ruhás férfi felszólítás, szóváltás nélkül mellkason lőtte, a táskát kitépte a kezéből, s a korláton átugorva próbált elmenekülni.

Ambrus Vencel közlése szerint ezt észlelte a visszapillantó tükörből a pénzszállító autó vezetője, s hátramenetbe kapcsolva próbálta meg elsodorni a támadót. Ez részben sikerült, mert a táskát elejtette a támadó, aki ezután üres kézzel elmenekült a közeli kiserdő irányába, ahol vélhetően a társa várta.

A nyomozók szerint a támadást alapos felkészülés előzhette meg. Ugyanakkor - mint azt Uzonyi Attila rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője kifejtette -, vélhetően nem erre készültek.
A fegyvert csak a rabláshoz, fenyegetésre akarták használni, a fegyverhasználat azonban alaposan megváltoztatta a helyzetet.

A rendőrség így nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérlete miatt indított eljárást, ami életfogytig tartó börtönnel is sújtható. Ez a minősítés pedig kiterjed a lövés leadóján túl a társaira is.
Uzonyi Attila ezért felhívással fordult a támadó társaihoz, jelentkezzenek a rendőrségen, ami lényegesen enyhébb elbírálást jelent számukra.

A tettes egyébként semmit nem tudott elvinni a helyszínről. Az ott rögzített nyomokat laboratóriumi vizsgálatra kedden elküldték Budapestre, a bűnügyi szakértői és kutató intézetbe - tette hozzá Ambrus Vencel.

Emlékezetett rá, hogy legutóbb 2004-ben történt hasonló fegyveres rablás Debrecenben. Akkor a biztonsági őr a lövéstől csak könnyebben sérült meg, de a zsákmányt elvitték. Az elkövetőket nem sikerült elfogni. Most vizsgálják lehet-e összefüggés a két eset között.

A hétfőn este mellkason lőtt biztonsági őrön az éjszaka folyamán több műtétet hajtottak végre. Állapota stabilizálódott, de továbbra is súlyos, életveszélyes - tájékoztatta az MTI-t Szentgyörgyi János, a Kenézy Kórház szóvivője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását