2024. április 18. - Andrea, Ilma

Díjat kapott a világhírű tornászedző Károlyi-házaspár

A világhírű tornászedző Károlyi-házaspár - Károlyi Béla és Károlyi Márta - kapta az Amerikai Magyar Alapítvány idei Abraham Lincoln-díját.
2008. május 18. vasárnap 20:43 - Hírextra

Az 1942-ben Kolozsvárott született Károlyi Béla minden idők legsikeresebb tornaedzője; 9 olimpiai, 15 világbajnok és 12 Európa-bajnok tornász került ki a keze alól. Olyan sportolók mögött állt, mint Nadia Comaneci, Mary Lou Retton, Dominique Moceanu és Kerri Strug.

A díjat - amellyel a magyarság érdekében, a magyar névnek és kultúrának elismerést szerző amerikai személyiségeket jutalmaznak - az alapítvány székhelyén, a New Jersey-i állambeli New Brunswickban rendezett 45. Carousel-bálon adták át a hét végén.

A zseniális tornaszakember az 1976-os montreali és az 1980-as moszkvai olimpián a román, később pedig - miután az Egyesült Államokba távozott - az amerikai női tornát juttatta fel a csúcsra.
Károlyi Béla első sztárja az ötszörös olimpiai bajnok Nadia Comaneci volt, aki hihetetlen sikereket ért el Montrealban. Az edző akkor még a román tornászválogatott élén állt. Feleségével 1981-ben azonban egy amerikai bemutató körúton úgy döntött, hogy az Egyesült Államokban marad. Amerikai pályafutása során olyan híres sportolókat nevelt ki, mint Mary Lou Retton, az 1984-es Los Angeles-i olimpia sztárja, aki a tornasport első nem kelet-európai egyéni összetett bajnoka volt, vagy Kerry Strug, aki az 1996-os atlantai olimpián a csapatversenyben sérült bokával vállalta az ugrást, biztosítva hazájának az aranyérmet. Az apró termetű lányt - aki edzője, Károlyi Béla ölben vitt a dobogóhoz - sikerei elismeréseként Bill Clinton elnök meghívta a Fehér Házba.

Az Amerikai Magyar Alapítványt magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők alapították 1955-ben abból a célból, hogy a magyar kulturális hagyományokat ápolja és népszerűsítse Amerikában. Különböző adományokból kiadványokat, akadémiai programokat, ösztöndíjakat támogat. Múzeumát, könyvtárát és levéltárát New Brunswickban, 1989-ben nyitotta meg.
A Lincoln-díjat korábban mások mellett olyan személyiségeknek adományozták, mint Bay Zoltán fizikus, Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász, Hargitay Mariska színésznő és Dohnányi Ernő zeneszerző.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását