2024. június 12. - Villő

Bioüzemanyag vita az Európai Parlamentben

Az Európai Unió nagyszabású energia és klímacsomagja kapcsán újra a viták fókuszába kerültek a bioüzemanyagok. Az Európai Szocialista Párt parlamenti frakciója több napos vitában alakította ki álláspontját az újra-energiákról. Álláspontjuk szerint nem sza
2008. május 16. péntek 16:21 - Hírextra

Dorette Corbey holland képviselőnő azt javasolta, hogy a nemrég meghatározott 10%-os bioüzemanyag bekeverési arány 2020-ig, ne kötelező minimumszint legyen, hanem csak esetleg elérendő cél. Mint azt a képviselőnő elmondta, az elmúlt évek kutatásai azt igazolták, hogy a jelenlegi bioüzemanyag használat nemhogy megoldást nem hozott az éghajlatváltozásra, de sok tekintetben rontott a helyzeten.

Hegyi Gyula szerint a fő cél, hogy 2020-ig elérjük Európában a 20%-os zöld energia arányt, de arra is ügyelni kell, hogy a zöld energiák valóban zöldek legyenek. A szocialista frakció szerint ezért mind a biomassza, mind a bioüzemanyag használatát a környezetvédelmi szempontok, a fenntarthatóság alapján kell megítélni. Nem mindegy ugyanis, hogy egy biomassza erőműbe egészséges, ép tönkfákat, vagy mezőgazdasági hulladékot teszünk.

Hegyi Gyula szerint alapelvként kellene elfogadni, hogy a bioüzemanyag használat során kevesebb üvegházhatású gáz keletkezzen a hagyományos üzemanyaghoz képest. A magyar képviselő szerint a fejlődő világból származó bioüzemanyag tönkreteszi az esőerdőket és éhínséget okoz a magas élelmiszerárak miatt. Magyarországon és más uniós tagállamokban ugyanakkor jelentős a megművelhető, de jelenleg ugaron levő földterület. Az uniónak ezért bioüzemanyag-szükségletét döntően belső forrásokból kell fedezni. Annyi bioüzemanyagot használjunk fel, amennyit meg tudunk termelni, javasolja. Ezzel a gondolattal a szocialista frakció is egyetért, noha az import korlátozásánál felmerülhetnek jogi aggályok.

Az európai szocialisták azt szeretnék, ha a kötelező 10%-os bioüzemanyag arány akkor lépne életbe, ha rendelkezésre állnak majd másod és harmad generációs bioüzemanyagok. A másod generációsokat például szalmából, fából, faforgácsból vagy trágyából lehet majd előállítani. A harmad generációs, algákból előállított bioüzemanyag akár sivatagban is termelhető, minden környezeti kár nélkül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását