2024. március 29. - Auguszta

A Vöröskereszt leváltott főigazgatójának nyílt levele

A Magyar Vöröskereszt vezetése 2008. május 13-án sajtótájékoztatót tartott a Bank Centerben, és közleményt adott ki a leváltásommal kapcsolatban. Ebben több valótlanságot állítottak, vagy sugalltak. Most mégsem emiatt fordulok Önökhöz.
2008. május 16. péntek 10:26 - Hírextra
Arra kérem Önöket, hogy menjenek el vért adni, támogassák továbbra is a Magyar Vöröskeresztet és a többi civil szervezetet. Kérek mindenkit, hogy ne forduljon a Vöröskereszt azon munkatársai és önkéntesei ellen, akik a területi szervezeteknél dolgoznak, szervezik a véradást, segítik a rászorulókat. Ezek az emberek semmit sem tudtak arról, hogy mi történt a központban, ők éppen úgy a sajtóból értesültek, mint bárki más. A Vöröskeresztnek most a lakosság és a hatóságok támogatására van szüksége ahhoz, hogy megújulhasson. Ha csökken a véradások és adományok száma, éppen azokat büntetjük, akik nem ezt érdemlik. Ez nem személyes ügy. A bizalomvesztés minden civil szervezetet érinthet.

Kérem a médiát, hogy ne a szenzációt keresse, ne ártson, hanem segítsen. Tárja fel a helyzetet, derítse ki a tényeket, szólaltasson meg szakértőket. A kommunikációs cég stábjával megerősített Vöröskereszt vezetéssel szemben szinte egyedül fellépni nagyon nehéz, csak a sajtó és a nyilvánosság segíthet.

Felszólítom a Magyar Vöröskereszt vezetését, hogy ne az alkalmatlanságomra hivatkozzanak, amikor gazdasági és jogi szakemberek által leírt szabálytalanságokról van szó. Hozzák nyilvánosságra a főigazgatói átadás-átvételkor készült jegyzőkönyveket, a könyvvizsgálói és szakértői jelentéseket. Tegyék közzé az elmúlt öt évben kötött szerződéseket, a fizetett tanulmányokat, "produktumokat". Jelentessék meg a szervezet honlapján, hogy mennyi adomány folyt be az előző gyűjtésekre. Hozzák nyilvánosságra a cumanihoz kapcsolódó szerződéseket, jelentéseket és költségeket, beleértve az utazási költségeket is. Adjanak magyarázatot arra, hogy az általam kifogásolt ügyekben miért nem történt érdemi lépés korábban. Vállalják a felelősséget azok, akik a döntéseket hozták, és ne másoknak kelljen felelni helyettük.

Ami az én ügyemet illeti; szerettem volna a problémákat a szervezeten belül megoldani. Itt nem a Magyar Vöröskereszt egészéről van szó, hanem egy szűk budapesti érdekkörről. Amikor egy éve a Magyar Vöröskereszthez kerültem, az Országos Igazgatóság kiadásai meghaladták a bevételeit, bár az állami támogatás teljes összege itt került felhasználásra. Mindez kiderül a szakértői jelentésből. A drámai helyzetben nem láttam más kiutat, mint a költségek csökkentését, a kedvezőtlen szerződések felmondását, a munkaügyi szabályok betartását és betartatását. Másfajta, a korábban megszokottól eltérő munkastílusom valóban sokaknak nem tetszett. Megpróbáltam az Országos Vezetőség elé tárni az ügyeket, de nem hallgattak meg. A Magyar Vöröskereszt főigazgatójának gazdasági ügyekben a kötelezettség vállalási joga kizárólagos. Így a felelőssége is. Felelősséget csak döntési joggal együtt lehet vállalni.

A feljelentések megtételére a Vöröskereszt Országos Vezetősége szólított fel. Ezt követően kértem az elnököt, hogy tegyük meg a feljelentést együtt, de ő ez elől kitért.
Az ügy kapcsán két alapvető kérdés merül fel:

Mit tehet a jogilag mindenért felelős vezető, ha belső szabálytalanságokat feltáró szakértői jelentéseket kap? Mellé áll-e a szervezet társadalmi vezetése, a hatóságok, vagy egyedül marad?
Ki dönti el, hogy mire és mennyit fordíthatnak etikusan a civil szervezetek?
Javaslom, hogy lépjünk fel együtt a civil szervezetek pénzügyeinek átláthatóságáért, fogalmazzuk meg együtt az alapelveket!

Hamarosan létrehozok egy honlapot - http://web.t-online.hu/dnzsd - amelyen további információk is megtalálhatóak lesznek.

Köszönöm mindenkinek, aki eddig bármilyen módon támogatott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását