2024. május 7. - Gizella

160 éves a Magyar Honvédség

Idén 160 éves a Magyar Honvédség, amelyre a következő napokban több rendezvénnyel is megemlékeznek; vasárnap a Hősök terén és a Városligetben hagyományőrző és kulturális majálist tartanak.
2008. május 16. péntek 08:10 - Hírextra
A honvédelmi tárca közleménye szerint 160 évvel ezelőtt, 1848. május 16-án Baldacci Manó ezredes és Batthyány Lajos miniszterelnök "Hazafiak" címmel felhívást tett közzé tízezer főnyi rendes nemzetőrség létrehozásáról. Az alakulat valójában a honvédséget jelentette, amelynek tagjai a szolgálatot három évre vállalták.

Az azóta eltelt időszakban a magyar hadsereg fontos történelmi események részese volt, és jelentős változásokon ment át. Mégis mind a mai napig a társadalmi összefogás egyik jelképe, a katonai hivatás pedig napjainkban is magas presztízsértékkel bír.

A szaktárca közölte: a Szonda Ipsos reprezentatív felmérése szerint a társadalom a harmadik legelismertebb közintézménynek tartja a Magyar Honvédséget. A listán csak olyan intézmények előzik meg, mint a katasztrófavédelem és a posta, amelyek napi kapcsolatban vannak az ország lakosságával. Katonákat nem látunk naponta magunk körül, ennek ellenére magas elismertség övezi a honvédség munkáját - emelték ki.

A Magyar Honvédség 160. születésnapja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium érdekes rendezvényekkel várja a hadtörténet iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket.

Május 18-án vasárnap a Hősök terén és a Városligetben hagyományőrző és kulturális programokon vehetnek részt a látogatók a majálist idéző hangulatban. A rendezvényen hagyományőrző huszárok, a Honvéd Együttes és a Magyar Honvédség Támogató Dandár díszelgő alegysége is bemutatót tart majd.

A jövő héten, május 21-én több helyen ünnepélyes koszorúzással emlékeznek meg az évfordulóról, míg road show jelleggel az egyetemeken és középiskolákban rendhagyó órák keretében népszerűsítik a katonai hivatást.

A történelem iránt érdeklődők számára igazi kuriózum, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban ezentúl Knézich Károly aradi vértanú 1848-as forradalmat megélt szablyája is látható a születésnap előtt tisztelgő adományozók jóvoltából.

Knézich Károly haditrófeákkal és stilizált jelképekkel díszített szablyája egy ünnepségsorozat alkalmával már járt a múzeumban, azt követően viszont magángyűjteménybe került. A tábornok komáromi diadalát a hüvelyén felirattal megörökítő tárgy a szponzorok támogatásának köszönhetően a nemzeti közgyűjtemény részévé válik, így ezentúl bárki megtekintheti.
A szablyát pénteken este a honvédség 160. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten adományozzák a Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását