2024. április 29. - Péter

Kezdődik a vegyi anyagok regisztrációja

Gyorsan közeleg a vegyi anyagok bejegyeztetésének határideje, amit az Európai Unió másfél éve elfogadott REACH-rendelete (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals - vegyi anyagokra vonatkozó egységes bejegyzési, értékelési és engedélyezteté
2008. május 15. csütörtök 13:42 - Hírextra
Ez minden uniós székhelyű vállalatnak előírja, hogy az általuk évente legalább egy tonna mennyiségben gyártott, illetve importált vegyi anyagokat (előzetesen vagy véglegesen) regisztráltassák. A benyújtott adatok az esetleges biztonsági kockázatok felmérését szolgálják – segítségükkel megállapítható a kérdéses vegyi anyagok hatása az emberi egészségre és a környezet épségére. Az előzetes és végleges regisztráció több mint 30 000 anyagot (savat, fémet, oldószert stb.) érint. Így pár éven belül a nagyobb mennyiségben használt vegyi anyagok sokkal biztonságosabbak lesznek, többé nem veszélyeztetik az emberek egészségét.

Hegyi Gyula, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának a tagja - aki maga is aktívan közreműködött a jogszabály kialakításában - most a határidő betartására hívja fel a magyar vállalatok, vegyi üzemek figyelmét. A 2008. június 1-je és december 1-je közötti "előzetes regisztráció" révén elkerülhetők a felesleges vizsgálatok, és kitolható a végleges bejegyeztetés határideje.

Az előzetes regisztrálási eljárás megkönnyíti, hogy a vállalatok megosszák egymással a birtokukban lévő adatokat, és csökkentsék költségeiket. A cégek ezzel a végleges regisztrációra vonatkozóan is meghosszabbított határidőt kaphatnak. Ez az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) javaslata szerint 3–11 éves haladékot jelenthet. Hegyi Gyula arra is felhívja a figyelmet, hogy az előzetes regisztrációt elmulasztó gyártóknak és importőröknek december 1-ét követően azonnal be kell szüntetniük a vegyi anyagok előállítását és behozatalát. Ezt a tevékenységüket csak akkor kezdhetik újra, ha végigjárják a bejegyeztetési eljárás valamennyi lépcsőjét. A magyar képviselő úgy látja, hogy a REACH az előzetesen becsültnél sokkal kisebb terhet ró a határidőket és szabályokat pontosan betartó vállalatokra. Ezért is fontos a rendelet ismerete.

Hegyi Gyula ezzel kapcsolatban örömmel fogadta az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott új publikációját. A tanulmány szerint az új tagállamokban a biztonságos vegyi anyagok alkalmazásának a költsége alacsonyabb lesz az előzetes számításoknál, ráadásul új munkahelyeket is teremt.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását