2024. május 8. - Mihály

Esküt tesz a miniszterjelölt

Háromnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, amelyen szavaznak a médiakuratóriumok kiegészítéséről, valamint esküt tesz Gyenesei István önkormányzati miniszterjelölt. Erről Szili Katalin házelnök beszélt újságíróknak a csütörtöki házbizottság ülése u
2008. május 15. csütörtök 10:44 - Hírextra

Szili Katalin elmondta: a médiakuratóriumok kibővítésével kapcsolatban továbbra sincs egyetértés az MSZP és a Fidesz között, de a törvény rendelkezése egyértelmű, így elindította a jelölési folyamatot.
A házelnöknek ebben nincs mozgástere - fogalmazott, hozzátéve: a médiatörvény módosításáról szóló ötpárti egyeztetésen is várhatóan napirendre kerül a téma.

Az SZDSZ delegáltjai május elsejétől - a párt koalícióból való kilépésétől - az ellenzéki oldalhoz tartoznak, így a törvény alapján a közmédiumok, illetve az ORTT kuratóriumában ismét egyensúlyba kell hozni a két csoport létszámát: a most tíztagú testületek közül a Magyar Rádió (MR) és a Magyar Televízió (MTV) kuratóriuma 14, a Duna Televízióé pedig 12 fősre duzzadna, valamint bővülne a Magyar Távirati Iroda (MTI) Tulajdonosi Tanácsadó Testülete is.

Szili Katalin tájékoztatása szerint az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) kiegészítéséről csak egy héttel később szavaz a parlament, mivel a testület új tagjai bizottsági meghallgatáson vesznek részt.

Várhatóan szintén május 26-án szavaznak a képviselők a Legfelsőbb Bizottság elnökéről és a két ombudsmanjelöltről. Sólyom László főbírónak Baka Andrást, adatvédelmi biztosnak Péterfalvi Attilát, a jövő nemzedékek ombudsmanjának pedig Fülöp Sándort jelölte. A köztársasági elnök által a két ombudsmani pozícióra korábban javasolt jelölteket az Országgyűlés háromszor leszavazta.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra: hétfőn, kedden és szerdán összesen 29 napirendi pontot tárgyal a Ház. Közölte: a kormány támogatja, hogy napirendre kerüljön a Fidesz kezdeményezése a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítására. Ezt tavaly november óta már többször kezdeményezte a legnagyobb ellenzéki párt, de eddig a kormány nem támogatta a napirendre vételt.

Szili Katalin megjegyezte: az MSZP és az SZDSZ is jelezte, hogy támogatja a jövő heti napirendet.
A tervezett napirend szerint Gyenesei István önkormányzati miniszter hétfőn napirend előtt leteszi a miniszteri esküt. Délután a médiakuratóriumok kiegészítéséről, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsról, valamint az elektronikus információszabadságról szóló törvény módosításáról.

Szintén hétfőn a parlament elkezdi az egészségbiztosítással kapcsolatos törvények tárgyalását: az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről szóló javaslatot, valamint az egészségügyi törvények módosítását.

Kedden kezdődik a költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló törvényjavaslat tárgyalása. A Ház elé kerül az MSZP, SZDSZ, KDNP, illetve az MDF által közösen kezdeményezett Nemzeti Tehetség Program, és tárgyalja a parlament a kereszténydemokraták javaslatát a hungarikumok védelméről.

Szerdán az ombudsmanok tavalyi évről szóló beszámolóit vitatja meg az Országgyűlés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását