2024. április 18. - Andrea, Ilma

Fidesz a Magyar Postáról

A Fidesz arra szólítja fel a Magyar Posta vezérigazgatóját, hogy a kerékpárbeszerzéssel kapcsolatban nyilvánosságra került szabálytalanságok miatt tegye meg a szükséges büntető feljelentést - mondta Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdá
2008. május 14. szerda 22:37 - Hírextra
Ennek előzménye, hogy Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója kedden bejelentette: a társaság a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult, hogy vizsgálja meg a kerékpárbeszerzési tender menetét és a vizsgálat alatt függessze fel a már megkötött szerződést.

"Napvilágra került, amit csak gyanítottunk, hogy nagyon súlyos bűncselekmény történhetett" - fogalmazott Balsai István. Hozzátette: a Fidesz azt kéri a Magyar Posta vezérigazgatójától, hogy a teljesen szabálytalan pályázat miatt ne csak házon belül folytasson le vizsgálatot, hanem tegye meg a megfelelő a büntetőfeljelentést.

Amennyiben kérésünk eredménytelen marad, a Fidesz is arra fogja kérni az ügyészséget, ne hunyjon szemet az 1,1 milliárd forintos csalás felett - jelentette ki Balsai István. A Fidesz szerint Szabó Pálnak, a Magyar Posta közelmúltban leköszönt vezérigazgatónak, a kisebbségi kormány új közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterének tudnia kellett erről a jelentős összegű beszerzésről.

Balsai István megfogalmazása szerint "krimibe illő" Szabó Pál működése a Magyar Posta élén. Hozzátette: úgy látszik, Gyurcsány Ferencnek megint sikerült "a megfelelő embert a megfelelő helyre kineveztetnie".

A Fidesz az ország érdekével ellentétesnek tartja, hogy Szabó Pál miniszterként közpénzből közügyekről döntsön. Ezért az ellenzéki párt azt javasolja Szabó Pálnak, "üljön fel a biciklijére és minél sürgősebben tekerjen el rajta, amíg nem késő". Balsai István a sajtótájékoztatón ennek illusztrálására a postások kerékpárját jelképező biciklire mutatott.

A Magyar Posta Zrt. nemzetközi közbeszerzési eljárás keretében 4.800 kerékpárt, további opciót, illetve öt évre szervizszolgáltatást vásárolt mintegy 1,1 milliárd forint értékben.

Az ügy hátteréről Szűts Ildikó kedden elmondta: pénteken a HVG című hetilap újságírója megkereste a céget kérdéseivel, és ezek alapján olyan információ birtokába jutott, amelyek révén azonnali vizsgálatot rendelt el.

A Magyar Posta vezérigazgatója elmondta: az elmúlt három nap vizsgálata alapján eddig kiderült, alapos a gyanú, hogy a tender közbeszerzési bizottságának elnöke, aki Pécsett a Magyar Posta beosztott munkatársa, jogtalanul juttatott el információt a beszerzésről a későbbi győztes számára a tender kiírása előtt, illetve annak folyamatában. Az eddigi információk szerint a közbeszerzési bizottság elnöke nem munkaidőben járt Szlovéniában a kerékpárgyártónál, a későbbi nyertes szállító, a győri Cronopont Kft.-nél.

Szűts Ildikó tájékoztatása szerint a Magyar Posta az érintett munkatársat a munkavégzés alól felmentette a vizsgálat idejére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását