2024. április 29. - Péter

Csillagközi baragolás virtuális teleszkóppal

Fénylő galaxisokat, egzotikus csillagködöket, felrobbanó csillagokat figyelhetnek meg az amatőr csillagászok, akik a virtuális teleszkóp segítségével barangolnak az égbolton.
2008. május 14. szerda 08:07 - Hírextra
A WorldWide Telescope-ot, azaz a világméretű teleszkópot a Microsoft ingyenesen kínálja az égbolt rejtelmei iránt érdeklődőknek. A program több terabájtnyi adatbázisra épül, amelybe tucatnyi távcső által rögzített felvételek kerültek - olvasható a BBC News hírei között.

A "gyűjteménybe" egyaránt beletartoznak az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble- és Spitzer-űrteleszkópjának felvételei, ahogy a Chandra röntgencsillagászati műhold, valamint a digitális égboltfelmérési projekt (Sloan Digital Sky Survey) képei.

Az új rendszer használatához az érdeklődőnek le kell tölteni az internetről a WorldWide Telescope-ot, amely kizárólag a Windows operációs rendszeren futtatható.

A weboldal révén az asztronómusok bolygókat, holdakat és más égitesteket felfedezhetnek fel, valamint meghatározhatják pontos helyüket a csillagos égbolton bármely időben, akár a múltban, vagy a jövőben.

A program lehetővé tesz csillagtúrákat is professzionális asztronómusok irányításával. Alyssa Goodman, a Harvard professzorának segítségével például az érdeklődők ellátogathatnak a galaxisok sötét zugaiba, ahol csillagok és bolygók születnek.

Bill Gates, a Microsoft elnöke közleményében "az oktatás hatékony eszközének" a WorldWide Telescope-ot, amely reményei szerint felkelti a fiatalok érdeklődését a csillagászat és a tudomány iránt.

"A program révén az érdeklődők megfigyelhetik egy ezer éve történt szupernova-robbanást - magarázta Roy Gould, a Harvard-Smithonian Asztrofizikai Központ kutatója a virtuális teleszkóp előnyeit.

A program ragyogó lehetőség, hogy vonzóvá tegyük a csillagászatot az emberek számára, ám a virtuális teleszkópot a szakemberek ugyanúgy használhatják - vélekedett a projekttel kapcsolatosan Roy Williams, a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatója.

A WorldWide Telescope nem az egyetlen komputeres program, amely lehetővé teszi a "csillagközi barangolást" a számítógép segítségével. A Google tavaly indította el a Sky (égbolt) elnevezésű programját, amelynek adatbázisában egymillió csillag és 200 millió galaxis felvételéhez biztosít hozzáférést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását