2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Demeter Ervin sajtótájékoztatója

A házelnök visszautasította a fideszes Demeter Ervin interpellációját, amelyben a képviselő Keller László felelősségét firtatta volna a sajtóban megjelent megfigyelési ügy kapcsán. Demeter Ervin - aki Balsai Istvánnal közösen nyújtotta be az interpelláci
2008. május 13. kedd 15:38 - Hírextra
Mint mondta, a Kiss Péter kancelláriaminiszternek címzett interpellációban arra akartak választ kapni hogy a kormány hogyan vélekedik azokról a módszerekről, amit Keller László, a MeH közpénzügyi államtitkáraként alkalmazott, hiszen kiderült, hogy "magánnyomozók megbízásával, titkos információgyűjtés eszközeivel próbált politikai riválisait lejáratására adatokat gyűjteni".

Mint mondta, a Szili Katalin házelnök arra hivatkozva utasította el az interpellációt, hogy az nem tartozik Kiss Péter hatáskörébe. Ugyanakkor - folytatta - a sajtóban megjelent hírek után MeH-ben belső vizsgálat indult, amely ugyan nem tárt fel semmit, de nem cáfolta a sajtóban megjelent információkat és azt is bizonyítja, hogy Kiss Péter hatáskörébe tartozik az ügy.

Demeter Ervin szerint várhatóan átírják az interpellációt, és ismét benyújtják, illetve lehetőségük van például írásbeli kérdésre is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően kezdeményezett vizsgálatot, hogy április közepén a Magyar Nemzet arról írt: "politikai ösztönzésre" egy magánnyomozó cég 2002 december 13-án javaslatot tett, hogy körülbelül fél évig tartó "szakértői felderítő-elemző" munkával "értékelhető eredményeket" tesz le a megrendelő asztalára az Orbán-kormány időszaka három meghatározó szereplőjének bűncselekménygyanús ügyleteiről.

A cég a napilap szerint három emberrel foglalkozott: Orbán Viktor volt miniszterelnökkel, Simicska Lajos volt APEH-elnökkel és Kalmár Istvánnal, a Magyar Posta volt elnök-vezérigazgatójával.

A vizsgálat eredménye az volt, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nem rendelt meg magánnyomozói szolgáltatást, titkos információgyűjtést, megfigyelést vagy biztonságtechnikai tanácsadást, és nem fizetett sem a Finder Bt.-nek, sem a System Consulting Rt.-nek.

Egy újabb cikk nyomán Kapolyi László szocialista képviselő elismerte, hogy a tulajdonában álló System cégcsoport valóban kötött szerződést a Finder Magánnyomozó és Biztonsági Szolgáltató Bt.-vel, de a dokumentum keretszerződés jellegű volt, "politikusokat érintő feladat fel sem merült" benne. Később a napilap azt állította, hogy a valódi megrendelő Keller László egykori közpénzügyi államtitkár volt. Keller László ezt cáfolta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását