2024. április 27. - Zita

Hastánc és flamenco a Gödörben

2008 a kultúrák közti párbeszéd éve az Európai Unióban. A hivatalos program első helyen kiemelt magyarországi rendezvénysorozata a „One World Project”, amely a jövő héten a Földközi-tenger térségét és a vallásközi párbeszédet helyezi a figyele
2008. május 10. szombat 16:55 - Pálfi Rita
Folytatódik májusban is a One World Project interkulturális programsorozata. Az EuroMedina elnevezésű program több szálon is fut: Euro-Med party-val indul a Gödörben, ezt követi a Tilos Rádióban a tematikus hét a térség történelméről és kulturális sokszínűségéről, ezen felül a vallásközi párbeszédről is szó lesz. A témához kapcsolódó ismereteket az interneten keresztül is ellehet érni (ahogy az eddigi témáknál is), a www.interkulti.net/euromedina oldalon találhatóak kiegészítő információk a beszélgetésekhez. Újdonság, hogy most már élőben is lehet követni egyes műsorokat a világhálón a Onevisione TV elindulásával.

Aki esetleg lemaradt volna az előző három tematikus hétről: az ősi kultúrák világ (Ausztrália) és a Közel-Kelet köré szerveződött az első két tematikus hét, míg a legutóbbi Afrikára fókuszált. Az elhangzottak újra meghallgathatóak az interneten.

A rádiós és internetes lehetőségeken kívül a kultúrákkal testközelből is meg lehet ismerkedni a tematikus heteket hagyományosan eddig lezáró Tilos Rádió World Party keretein belül, ami most nyitó bulivá lényegült át. Természetesen a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek az interaktivitásra is: a rádióműsor alatt a hallgatók bármikor betelefonálhatnak, az interneten keresztül is kérdezhetnek, van fórum. És az interneten elérhető információk is folyamatosan bővülnek. Májusi újdonság a Onevisione TV elindulása.

Euro-Mediterrán Party

Egy nappal az Európai Unió napja után a Gödör Klubban újra a kontinensé a főszerep, egy kicsit délebbre való kalandozással kiegészítve, ugyanis szombaton este 8 órakor kezdődik a Euro-Mediterrán Party. Este kilenckor lép színpadra a Las Mujeres. A zenekar saját kompozíciókat játszik a flamenco hagyományaitól eltérve, de az eredeti formákat megtartva. Stílusokat röviden így lehetne meghatározni: a flamencon túl, ethno-n innen. Őket követi a Khalifa Együttes és Barátai koncert és tánc előadás. Különleges produkcióval készül az eredetileg klasszikus arab zenét játszó együttes, mely keretein belül bemutatják az euro-mediterrán térség zenéjének és táncának sokszínűségét- A közönség ízelítőt hallhat és láthat az arab, a görög, és a andalúz zenei világból és az ezektől elválaszthatatlan táncokból (hastánc, flamenco tánc és görög tánc) is tartanak bemutatót. Az este utolsó koncertjét a Tündérground együttes adja. A 2005-ben alakult zenekar hihetetlen gyorsasággal lett egyre népszerűbb Budapesten és a vidéki fesztiválokon. A hét fős együttes zenei gyökereit tekintve is sokszínű: magyar, balkáni, török, spanyol világzenéből, instrumentális-pszichedelikus rockzenéből és chillout, trance elektronikus zenékből is táplálkozik.

A látványért a már megszokott módon a Onevisione.net a felelős. Többprojektoros live videomixre és online élő közvetítésre számíthatnak az érdeklődők. Az estet szintén a hagyományokat követve Tilos Rádió dj-k zárják. Nafta& Suefo dél-olasz, dél-francia, spanyol és balkáni modern tánczenékkel érkezik, Marco & AdamSalman (török chill, arab-elektro és mediterrán fusion korongokkal szórakoztatja a közönség kitartó és táncra vágyó tagjait. Vendégként érkezik Koala flamenco-fusion szett-tel.

A rendezvény folyamán fotó- festmény- és textil kiállítások, kiállító standok, étel-ital kóstolók útján is megismerkedhetünk a térség hagyományos művészetével.

További információ:
http://www.interkulti.net/euromedina/euromed_party_hun.html


„….Azt hiszem, a más hitrendszerek képviselőivel folytatott párbeszéden át vezet a legjobb út a tudatlanság legyőzéséhez és a megértés kibontakoztatásához….”
/XIV.Dalai Láma/

De az élet nemcsak tánc és zene. A bulit követő májusi tematikus hét beszélgetései nemcsak egy földrajzi és kulturális egység gondolata körül forognak, hanem a kultúra- és vallásközi párbeszédet is zászlajukra tűzték. A Tilos Rádió műsorkészítői meghívott szakértők közreműködésével próbálják bemutatni a vallási sokféleséget, egyes vallások hitelveit, de szó lesz az ateizmusról is, ahogy a szociálpszichológiáról, és a kulturális sokszínűségről hallgathatunk. A beszélgetések az Euro-Med Party után egy héttel indulnak: május 17-24-ig lesznek hallhatóak a Tilos Rádión (FM 90.3Mhz, www.tilos.hu)

Az Euro-Med Party és a Tematikus Hét fő támogatója az Anna Lindh Euro-Mediterrán Alapítvány és az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Party Program
21.00 – Las Mujeres koncert
22.00 – Khalifa Együttes és Barátai koncert
23.30 – Tündérground koncert
Tilos Rádió dj-k:
Nafta & Suefo (Dél-olasz, Dél-francia, Spanyol és balkáni modern tánczenék)
Marco & AdamSalman (Török chill, Arab-elektro és Mediterrán fusion tánczenék)
Vendég dj: Koala (flamenco-fusion szett)
Látvány: Onevisione.net
Többprojektoros live videomix és online élő közvetítés. www.onevisione.tv
Kiállítások: Fotókiállítás és tradicionális textilművészet az Euro-Mediterrán országokból
Belépő: 1. 200 Forint
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását