2024. április 23. - Béla

Nő enteriőrben 44 millió forintért

Beváltotta a hozzáfűzött reményeket a BÁV tavaszi aukciójának fődarabja, Vaszary János 1909-es enteriőr képe. A majd száz éve lappangó, dekoratív, a művész feleségét ábrázoló Nő enteriőrben az életmű fontos darabja. Ez indokolta a 18 millió forintos kikiá
2008. május 9. péntek 12:10 - Hírextra
Bár számítani lehetett rá, mégis meglepetést okozott Tevan Margit műveinek szárnyalása. A két világháború közötti időszak legjelentősebb ötvösművészének mind a kilenc alkotását igen magasra értékelte a közönség. A legtöbbet, kikiáltási árának tizenötszörösét, 2 millió forintot, a plasztikus szobrászi erővel formált, trébelt, sárgaréz Maszkok érte el. Az 1935-ből való, Bauhaus-stílusú sárga- és vörösréz női fejért (Charlotte) 1,9 milliót adtak. A művész reliefszerűen megmunkált darabjait, amelyeket alig néhány tízezer forintra áraztak, ugyancsak jelentős licitemelkedéssel, 32 és 280 ezer forint között ütötték le.

A kedd, szerdai és csütörtöki, háromnapos, ékszereket, festményeket és ezüstöket, műtárgyakat tartalmazó aukció minden napon hozott kiemelkedő eredményt. Az ékszerkollekció sikerére joggal számíthatott az aukciósház, hiszen, ezen a területen a BÁV piacvezető. Elvitték a milliós vagy azt közelítő árú, drágaköves kitűzőket, nyakékeket, gyűrűket, fülbevalókat. Egy klasszikusan szép briliáns fülbevalót éppen egymillió forinttal licitálták 750 ezer forintos kikiáltási ára fölé. Míg egy másik briliáns fülbevaló 390 ezer forintról 1,2 millió forintra emelkedett. 1,7 millión végzett egy nagy, régi csiszolású briliánssal ékesített szolitergyűrű. A kikiáltási árak sokszorozása az olcsóbb tételekre is jellemző volt, egy 8 ezer forintos karkötő 75 ezer forintig bírta.

A jó festményéért megküzdenek a gyűjtők. Ezt bizonyította a második nap árverési rekordja, csakúgy, mint a további, milliós leütések sora. Egy most felbukkant Szőnyi-mű, az 1926-os Zebegényi táj, 2,2 millió forintról indult, és 5,5 millión végzett. Két képet szerzett meg a szerencsés gyűjtő, aki a 380 ezer forintról indított Pekáry István-vásznat 2,4 millió forintért elvitte. A naiv- és népművészeti elemeket hordozó Mária kegyhely hátoldalára ugyanis egy hasonló stílusú, búcsúzkodó pár képét festette a mester. A formák térbeliségét erőteljesen hangsúlyozó Almaszedők, Jándi Dávid dekoratív műve, 750 ezer forintról indult, és meg sem állt 3,4 millió forintig. Hasonló emelkedést ért el Molnár C. Pál Angyali üdvözlete: 320 ezer forintról 2,2 millióig. Perlrott Csaba Vilmos férfiaktja 2,8 millió forintos kikiáltási árát 4,2 millióra növelte.

A milliós kategóriában keltek el Telepy Károly (2,6, illetve 2,2 millió), Zichy Mihály (3,2 millió), Kádár Béla (2,2 millió). Lotz Károly (2 millió), Scheiber Hugó (1 millió) festményei.

Nem maradtak le az árversenyben a harmadik nap ezüst használati- és dísztárgyai sem. Egy dekoratív, 16 centiméteres Zsolnay-tulipán 550 ezer forintról 1,8 millióra tornázta fel kikiáltási árát. Egy panorámaképes vázát 3 millió forintért vittek el, míg egy majmokkal díszített virágtartót 3,2 millióért.

A neorokokó, art-deco, vagy szecessziós asztali ezüstök, jelzett, pesti és bécsi darabok néhány tízezer forintról 100 ezerre vagy ennél magasabbra szárnyaltak. Az 1800-as években, meg a századfordulón készült moszkvai arany-ezüst használati tárgyak - kanalak, poharak fűszertartók, tálak három-négyszeres áron (35 és 360 ezer forint között) keltek el.

A XVI-XVII. századi díszes serlegekre, augsburgi, nürnbergi barokk szertartásedényekre nagy volt a külföldi érdeklődés. Többségüket 500 ezer és egymillió forint körüli áron vitték el, de egyes kiemelkedő darabok a milliós határt meghaladva keltek el. Egy, a katalógus hátlapján is szereplő augsburgi barokk, kagylós szelence 2,2 millió forintot ért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását