2024. május 2. - Zsigmond

Mindenki II. János Pál-ereklyét akar

Bár a megboldogult II. János Pál pápa, az egykori Karol Wojtyla krakkói bíboros érsek boldoggá avatását a beavatottak leghamarabb idén októberre - pápává választásának 30. évfordulójára - várják, a lengyelországi zarándokhelyek és települések máris azon f
2008. május 9. péntek 10:03 - Hírextra

Mint Kazimierz Nycz varsói érsek ugyancsak a liberális lapban nyilatkozva elmagyarázta, régi katolikus hagyomány, hogy a boldoggá és szentté avatott személyek ereklyéit elküldik a világ minden tájára. Egyes lengyel egyházi emberek ennek megfelelően szeretnének településük számára ereklyét szerezni II. János Pál földi maradványaiból is. "Sokaknak látható jelekre van szükségük, hogy hitüket elmélyítsék" - mondta ezzel kapcsolatban Piotr Sadkiewicz atya, a lesnai zarándokhely papja.

Tadeusz Pieronek püspök nemrég hangot adott annak az elképzelésnek, hogy II. János Pál szívét a Wawel-székesegyházban, az egykori krakkói királyi vár híres templomában, a régi lengyel királyok temetkezési helyén temessék el. Lengyelországban régi szokás elhunyt jeles személyiségek szívét egy-egy templomban külön eltemetni: így tettek Fryderyk Chopin zeneszerző vagy Wladyslaw Reymont író szívével is.

A Corriere della Sera című olasz lap egyik cikkében ezzel összefüggésben "ósdi, pogány szokást" emlegetett.

A lengyel katolikus egyház liberális szárnyának képviselői elutasítják a néhai II. János Pál pápa ereklyéinek kultuszát. Wojtyla végrendeletében azt a kívánságát fogalmazta meg, hogy testét koporsó nélkül temessék el a földben. Nycz érsek nyilatkozatában azt mondta, nem akar spekulációba bocsátkozni arról, vajon a néhai pápának ez az óhaja ereklyéinek jövendő felhasználása ellen irányult-e. Adam Boniecki, a Tygodnik Powszechny című liberális szellemiségű katolikus hetilap főszerkesztője szerint viszont egyértelmű a pápai végrendelet üzenete: "Az elhunyttal való beszélgetésnek lelki síkon kell történnie, nem a csontokkal kell párbeszédet folytatni".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását