2024. április 19. - Emma

Kovács László a reformszerződés ratifikációjáról

Írországtól eltekintve nincs olyan európai uniós tagállam, ahol kétséges lenne az Európai Unió döntéshozatali rendszerét megreformáló lisszaboni szerződés ratifikációja - mondta Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa pénteken Budapest
2008. május 9. péntek 15:38 - Hírextra

Az Európai Unió további mélyülése felé mutat a lisszaboni reformszerződés, amely azért fontos, mert átláthatóbbá, demokratikusabbá teszi az unió egészének és valamennyi intézményrendszernek működését - közölte a brüsszeli bizottság magyar tagja a Külügyminisztérium és az EU Tájékoztató Szolgálat által szervezett Együtt-Sokfélén című konferencián.

Mint elhangzott, a tavaly év végén aláírt dokumentumot eddig 13 ország ratifikálta.
"Az írországi népszavazástól eltekintve nem látok olyan országot, ahol kétséges lenne a parlamenti ratifikáció" - fogalmazott Kovács László. Utalt arra, hogy Írország az egyetlen, ahol népszavazás lesz a lisszaboni szerződésről június közepén.

Mint mondta, ugyan többségben vannak az igenek Írországban, de nem olyan nagy többségben.
Kiemelte: a legutóbbi bizottsági ülésen az ír Charlie McCreevy belső piaci biztos beszámolt arról, hogy az ír gazdák nagyon ellenzik a szerződés ratifikációját, mert úgy gondolják, a mezőgazdaságban minden hátrányos számukra, amit az EU csinál.

Problémát jelent az is, hogy az írek nem nagyon tudják, mit tartalmaz a dokumentum, ami az ír kormány és nem az uniós intézmények hibája - közölte Kovács László, aki szerint az írek úgy gondolják, Brüsszel túlontúl beavatkozik az életükbe.
Az adóügyi biztos bízik abban, hogy "győz a józan ész", és Írországban is jóváhagyják a lisszaboni szerződést. Az Európa napján tartott konferencián beszélt arról, hogy az egységes piac működését akadályozza a 27 tagállam különböző adórendszere.

Példaként a társasági adóalapot említette, amit "27-féleképpen kell kiszámolni". Az adóalap-számítás egységesítése uniós szinten sok százmillió eurós megtakarítást jelentene és kevesebb lenne az adminisztrációs teher - vélekedett.

Robert Schuman francia külügyminiszter pontosan ötvennyolc évvel ezelőtt, 1950. május 9-én először javasolta a teljes francia és német szén- és acéltermelés közös főhatóság alá helyezését. Az így létrejövő Montánunió az egyesült Európa kialakításának első lépcsője volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását