2024. április 29. - Péter

Tüntetés Budán

Mintegy ötvenen tüntettek szerdán Budapesten, a XII. kerületi okmányiroda előtt, az ellen tiltakozva, hogy az önkormányzat eladná a Hegyvidék Bevásárlóközpontot. Élő Norbert, helyi MSZP-frakcióvezető szerint a Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette hegyvidéki ön
2008. május 7. szerda 15:52 - Hírextra

Mohai Anikó, a demonstráció főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy az önkormányzat április végén írt ki pályázatot az értékesítésre. A tender benyújtására 8 nap áll rendelkezésre. A részvétel feltétele 45 millió forint bánatpénz befizetése.

A főszervező szerint a jelenlegi bérlőknek így esélyt sem adtak arra, hogy a pályázaton indulhassanak, azaz tulajdonossá nem válhatnak. Ráadásul a pályázat kiköti, hogy a nyertes köteles a jelenlegi állapotot megszüntetni, az üzleteket felszámolni. A bevásárlóközpont 42 bérlője felajánlotta az önkormányzatnak, hogy kifizetik a 450 millió forint (plusz áfa) vételi árat, de erre egyelőre nem kaptak választ - tette hozzá.

A tiltakozók ezer aláírást gyűjtöttek össze az 1989-ben épült, Ybl-díjat nyert épület megóvása érdekében, s egy petíciót is átnyújtottak a demonstráció helyszínén megjelent Kovács Lajos (Fidesz) alpolgármesternek.

Az alpolgármester az MTI-nek azt mondta, az önkormányzat célja a bevásárlóközpont korszerűsítése, fejlesztése. A pénteken lezáruló pályázatra eddig hét cég jelentkezett. A terület nagyobbik részének kiskereskedelmi és szolgáltató funkciójúnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy cipészbolt, patika vagy kávézó nyílhat majd, lakások viszont nem építhetők itt - mutatott rá.
Kovács Lajos közölte, a bérlők közül néhányan részt vettek azon a képviselő-testületi ülésen, amelyen a bevásárlóközpont sorsáról döntöttek, de fórumot is tartottak a helyszínen; magát a pályázatot pedig a törvényeknek megfelelően négy napilapban hirdették meg.

Hozzátette, hogy az ingatlant jelenlegi formájában már nem érdemes hosszabb távon tovább üzemeltetni. A folyamatosan romló állapotú központ korszerűsítése, felújítása ugyanis komoly kiadásokkal terheli a tulajdonos önkormányzatot, ezért az ingatlant nyilvános pályázat útján, szolgáltatóház működését biztosító építési kötelezettséggel értékesítik.

Kovács Lajos az MTI kérdésére szólt arról is, nagyon változóak a bérleti viszonyok, hiszen különböző időpontokban kötöttek szerződést a bérlőkkel, de szinte biztos, hogy az új tulajdonos egységesen magasabb áron adja majd ki az üzlethelyiségeket. A bontás és az építkezés jövőre kezdődhet el.

Élő Norbert, helyi MSZP-frakcióvezető azt közölte az MTI-vel, hogy a Pokorni Zoltán vezette hegyvidéki önkormányzat elkótyavetyéli a Hegyvidék Bevásárlóközpontot. A 450 millió forint (plusz áfa) kikiáltási ár egy 7.000 négyzetméter beépítési lehetőségű ingatlannál borzasztó kevés - tette hozzá.

"Korrupciógyanús, hogy mindössze két hetet adtak a pályázatok beadására és a 45 millió forint bánatpénz átutalására" - áll a közleményben.

A szocialista frakció azt sem tartja korrektnek, hogy az önkormányzat péntekre várja az ajánlatokat és már azon a napon szerződni is akar a nyertessel. Tájékoztatásuk szerint a sportcsarnok szerződését is ilyen "villámgyorsan" kötötték meg, és a közbeszerzési döntőbizottság elutasító döntése akkor is okafogyottá vált, mivel a szerződések már készen álltak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását