2024. április 28. - Valéria

MSZP: ne használjon az EU kettős mércét!

Söprögessünk a magunk háza táján is! Rendben vannak-e a szegények és a kisebbségek jogai az Európai Unióban - erre a kérdésre keresik a választ az MSZP EU-parlamenti képviselői szerda délután kiadott sajtóközleményük szerint.
2008. május 7. szerda 21:35 - Hírextra
Az Európai Parlament mai brüsszeli plenáris ülésén vitatja meg az emberi jogok 2007-es helyzetéről készített jelentését, amelyben az EP szocialista frakciójának vezérszónoka Tabajdi Csaba társ-jelentéstevő, az Európai Parlament magyar szocialista delegációjának vezetője.

Tabajdi üdvözli, hogy, a jelentés konstruktív segítő szándékkal készült el és az egyoldalú kizárólagos ítélkezés helyett segítő szándékkal ad reális képet az emberi jogok helyzetéről a világban.

Tabajdi szerint rendkívül fontos, hogy a jelentésben megjelennek a gazdasági és szociális jogok. Kína esetében például a politikai jogok mellett legalább olyan súlyos probléma, hogy százmilliók nem rendelkeznek semmilyen társadalombiztosítással, nem jutnak hozzá alapvető orvosi, egészségügyi ellátáshoz, nincs nyugdíjuk.

Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése, valamint Koszovó jövője szempontjából sem megkerülhető kérdés a kisebbségi jogok kérdése, amely alig kapott hangsúlyt a korábbi jelentésekben. A csatlakozásra váró nyugat-balkáni országokban a kisebbségek helyzete a stabilitás kulcsa. Tabajdi véleménye szerint a jelentés is segít majd abban, hogy elkerüljük a kettős mérce alkalmazását a tagállamok, ill. a tagjelölt országok és a harmadik országok megítélésében különös tekintettel az emberi jogi és kisebbségvédelmi politikára. Fontos, hogy az EU monitoring rendszere következetesebbé váljon e téren, növelve ezzel az Európai Unió szavahihetőségét és emberi jogi politikáinak hitelességét. Az Alapjogi Ügynökség megalapítása ebben komoly előrelépést jelent.

"A kisebbségi jogok előmozdítása és a regionális és kisebbségi nyelvek védelme tekintetében nagyon fontos előrelépés, hogy a jelentés az Európai Unió és az Európa Tanács közötti együttműködés megerősítésére és az Európa Tanács jogilag kötelező erejű egyezményeinek: a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának ellenőrzési mechanizmusainak alkalmazására szólít fel. Különösen örülök, hogy a Kínáról és Oroszországról szóló kompromisszumos indítványokkal bekerültek a nemzeti kisebbségek védelméről szóló részek. Bízom benne, hogy a jövő évi jelentésben már külön fejezet foglalkozik majd a kisebbségi jogok érvényesülésével is." - mondta Tabajdi.

Szintén fontosnak tartja, hogy a jelentés ismételten felhívja a Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy európai romastratégiát figyelembe véve a romák sajátos társadalmi helyzetét az Európai Unióban, a tagjelölt országokban és a stabilizációs és társulási folyamatba bevont országokban.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását