2024. április 28. - Valéria

Évekig tiltólistán szerepelt, majd végül világszerte győzedelmeskedett

Megalkotása után évekig tiltólistán szerepelt, míg végül világszerte győzedelmeskedett: a rúzs diadalmenete immár jó ideje tart, és ma milliárdos üzletet jelent.
2008. május 5. hétfő 13:04 - Hírextra

A születése után obszcénnek és botrányos fallikus szimbólumnak kikiáltott rúzst "időközben megszerették a hölgyek, mert néhány laza kézmozdulattal szende kislányt vagy férfigyilkos vampot varázsolhatnak magukból" - mondja a nők egyik fegyveréről René Koch sminkes, aki maga is a rúzs nagy rajongója. A sminkmester véleményét tények is alátámasztják, a rúzs ma világszerte a legkelendőbb kozmetikai termék, átlagosan másodpercenként 23 darab tűnik el a boltok polcairól.

"A telt és ápolt ajkak igencsak vonzó jelenségnek számítanak, amit a rúzs segítségével még inkább ki lehet hangsúlyozni" - értékelte a kozmetikumot tudományos szemszögből Peter Walschburger biopszichológus, a berlini Freie Universita:t munkatársa. "Az ajkak érzéki és erotikus töltettel bírnak, ami mindenek előtt a férfiakat szólítja meg." A vörös rúzzsal ezek a hatások még tovább fokozhatók: "A színpszichológia ismeretei szerint a vörös az egyik legizgalmasabb szín, amelynek jelzésértéke is van" - mondta a kutató.

Festett ajkaknak évezredes története van, már Nofretete (akinek neve is szépségére utalt), illetve más egyiptomi és görög nők is festették szájukat. A kis dobozkákban tárolt festékeket az ujjukkal vagy kis ecset segítségével kenték fel a hölgyek.

Aztán a XIX. század végén két francia fejéből kipattant az ötlet: kézhez állóbb formába kellene önteni a különleges kenőcsöt. A színeket szarvasfaggyúval és méhviasszal keverték, a vékony rudacskákat pedig selyempapírba csomagolva mutatták be az 1883. május 1-jén megnyílt amszterdami világkiállításon.

A várt siker azonban elmaradt, a nők táskájában szétolvadt és elkenődött pomádé azt jelezte, van még mit javítani a formulán. Emellett a kis eszköz hamar botrányszámba ment, elvégre milyen, magára valamit is adó hölgy emel a szájához egy fallikus szimbólumot? A magukra valamit adó hölgyek helyett így a táncosnők és a színésznők - köztük Sarah Bernhardt - lettek a rúzs első rajongói, szélesebb körben csak a XX. század némafilm-korszakában terjedt el a használata.

A filmsztárok nyomán mindenki szedervörös, méhcsípésszerű ajkakat rajzolt magának, amit később a szélesebb vonalvezetés, valamint a színek kavalkádja váltott fel. Az abszolút áttörést a II. világháború utáni korszak hozta meg, amikor a nejlonharisnya mellett az Amerikából származó kicsavarható rúzs is elindult világhódító útjára.

Ma a rúzs közel évente 600 millió dolláros üzletet jelent, amihez társul a szájfény 150 milliós forgalma is. Felmérések szerint Amerikában napjainkban már a 6 és 9 éves kislányok 55 százaléka használ rendszeresen rúzst.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását