2024. április 29. - Péter

Svéd horror és libériai békeaktivisták

Svéd horrorfilm és libériai békeaktivistákról szóló amerikai dokumentumfilm vitte el a 7. Tribeca nemzetközi filmfesztivál fődíjait csütörtökön New Yorkban. A díjakkal egyenként 25 ezer dolláros (4 millió forint) jutalmat is átvehettek az alkotók.
2008. május 3. szombat 07:35 - Hírextra

A Tomas Alfredson rendezte Let the Right One In című produkció a legjobb zsánerfilm, a Gini Reticker rendezésében készült Pray the Devil Back to Hell pedig a legjobb dokumentumjátékfilm kategória győztese lett.

"A fesztivál díjainak többségét olyan filmesek kapták, akik pályafutásuk elején járnak" - mondta a fesztivál művészeti igazgatója.

A vasárnap záruló filmmustrán 41 országból érkezett 121 játékfilmet és 79 rövidfilmet mutattak be a szervezők.

A svéd horror egy 12 éves fiúcskáról szól, aki brutális bántalmazása miatt bosszúról álmodik. Összebarátkozik a szomszéd lánnyal, aki viszont a barátságnál jobban vágyik a vérre.

A zsűri indoklásában azzal magyarázta döntését, hogy a produkció "igézően tárja fel a magányt és az elidegenülést a vámpírmítosz mesteri újraértelmezésével".

A győztes dokufilm Libéria női békeaktivistáiról szól, akik segítettek véget vetni az országban 1989-2003-ig dúló, kétszázezer halálos áldozatot követelő polgárháborúnak. Kampányuk Ellen Johnson-Sirleaf, Afrika első női elnökének megválasztásában csúcsosodott ki.

"A libériai nők megmutatták, hogy a közösség, az anyai szeretet és az állhatatosság hogyan képes megváltoztatni egy társadalom sorsát" - méltatta a filmet a zsűri.

A fesztivál tavalyi legjobb dokumentumfilmje, a Taxi to the Dark Side, idén Oscar-díjat kapott.
A legjobb játékfilmben szereplő színész díját Thomas Turgose és Piotr Jagiello vették át a Sommers Town című brit filmben nyújtott alakításukért. A legjobb színésznő Eileen Walsh lett az Eden című filmmel.

A Tribeca fesztivál a 2001. szeptember 11-i tragikus terrortámadás után született, azzal a céllal, hogy segítsen a város alsó-manhattani részének felpezsdítésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását