2024. május 2. - Zsigmond

Történelmi jelentőségű rendezvény

Történelmi jelentőségű rendezvénynek nevezte a Bihardancsházáról elszármazottak első találkozóját pénteken a kis hajdú-bihari település jelenlegi és volt polgármestere. Major József és Bagosi Sándor emlékeztettek rá, hogy évek óta próbálkoztak hasonló ren
2008. május 2. péntek 19:13 - Hírextra

Az áttörést a Leader-program keretében benyújtott pályázaton elnyert 1,5 millió forint uniós és hazai támogatás jelentette, aminek gyakorlati eredményeként pénteken megkezdődhetett a településről elszármazottak háromnapos találkozója.

Major József polgármester köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a Nadányi Zoltán szerkesztette, Bihar Vármegyét bemutató könyv szerint Dancsháza "Igen régen megült hely, ahol a nagyváradi püspöki tizedjegyzék szerint a XIII. század végén szervezett egyház volt".

A kis falut 1950-ig Dancsházának hívták, azóta jegyzik Bihardancsházaként. Lélekszáma az 1840-es népszámláláskor volt a legnagyobb, akkor 800-an lakták. A rendszerváltáskor 235-en éltek a faluban, jelenleg 202-en, s ezzel Bihardancsháza Hajdú-Bihar megye második legkisebb települése.
Bagosi Sándor volt polgármester arról beszélt, hogy mintegy 150-200-an lehetnek a világ sok pontján a településről elszármazottak.

Közülük, illetve az elszármazottak leszármazottai közül mintegy 100-an lehettek ott pénteken az ugyancsak pályázati pénzből felújított Lakatos Kúria udvarán, a találkozó megnyitóján.
Sokan közülük bizonyára a poros-sáros kisfalura emlékeznek - mondta Bagosi Sándor -, majd a fejlődést ecsetelve megjegyezte: ma már minden út szilárd burkolatú a faluban, minden háztartásban van villany, víz, gáz, vagyis élhető a csendes, Debrecentől és Berettyóújfalutól alig több, mint fél órányi autóútra lévő település.

Bangóné Borbély Ildikó, az Összefogás Sárrét Jövőjéért Egyesület elnöke szerint a Leader-program megmutatta, hogy Bihardancsháza számára is van jövő, van lehetőség, megmenthető a település, amely most egy pillanatra talán a szélesebb nyilvánosság figyelmébe kerül.

Major József polgármester az MTI tudósítójának elmondta: a településen élők 60 százaléka nyugdíjas, 20 százaléka munkanélküli, s csaknem 20 százalékuk ingázóként dolgozik a környéken.
Mindazonáltal az elszármazottak találkozóját legalább két évenként szeretnék megrendezni, s folyamatosan pályáznak a csendes település fejlesztése érdekében.

A találkozó nyitónapjának résztvevői hagyományőrző lovas fogatokkal keresték fel a pernyéspusztai településrészt, ahol emlékfát ültettek.

Szombaton reggel hagyományos falusi disznótorral, majd egész napos falunappal folytatódik a találkozó, ahogy együtt lehetnek Bihardancsháza elszármazott és ma is ott élő polgárai.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását