2024. április 24. - György

Fontos a társulási megállapodás

A szerbiai parlamenti választások miatt fontos, hogy az Európai Unió kedden aláírta Szerbiával a majdani EU-tagság előfeltételének számító stabilizációs és társulási megállapodást - mondta a magyar külügyminiszter szerdán az MTI-nek.
2008. április 30. szerda 16:45 - Hírextra
Két hétre vagyunk a szerbiai választásoktól, amelyen nagy a tét: az Európa-barát erők kapnak többséget és támogatást, vagy azok, amelyek inkább egy nacionalista, bezárkózó irányba vinnék Szerbiát - fejtette ki Göncz Kinga.

A külügyminiszter kiemelte: az Európai Uniónak még a választások előtt egyértelmű jelét kellett adnia annak, hogy Szerbia helye Európában van és az EU nyitott, ha Szerbia is megteszi azokat a lépéseket, amelyek az európai út, a későbbi csatlakozás feltételei.

Magyarország nagyon komolyan dolgozott azon, hogy megszülessen ez a döntés. A megállapodás aláírása előtt konzultáltunk a szerb demokratikus erőkkel, amelyek azt mondták, a stabilizációs és társulási megállapodás aláírása nem árt, inkább használ nekik - szögezte le Göncz Kinga.
A megállapodás szerint a magyar parlament elé is csak akkor kerülhet az egyezmény ratifikációja, ha a 27 tagállam egyetért abban. hogy Szerbia teljes körűen együttműködik a hágai nemzetközi bírósággal.

Az Európai Unió és Szerbia kedden Luxembourgban írta alá a majdani EU-tagság előfeltételének számító stabilizációs és társulási megállapodást (SAA), amely azonban csak azután léphet hatályba, hogy Belgrád teljes mértékben együttműködik a délszláv háború bűncselekmények ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszékkel.

Az aláírás azután vált lehetségessé, hogy az uniós külügyminiszterek luxembourgi ülésén Hollandia és Belgium feladta eddigi ellenkezését. A 27-ek abban állapodtak meg, hogy a megállapodást most aláírják ugyan, de addig nem ratifikálják - és így értelemszerűen addig az nem is lép hatályba -, amíg Szerbia nem működik együtt kielégítő módon a délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszékkel.

A megállapodás aláírására Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök úgy reagált, hogy a májusi választások nyomán felálló új szerb parlament és kormány egyik első dolga lesz megsemmisíteni az EU-val kötött stabilitási és társulási egyezményt.

A döntést a szerb radikálisok is ellenezték, szerintük a stabilizációs és társulási szerződés csupán a Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt és az Unió megállapodása, s nem Szerbiáé és az EU-é.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását