2024. április 28. - Valéria

Politikusok pirosban

Angela Merkel német kancellár előszeretettel visel pirosas, kissé vörösbe hajló blézert, a hozzá közel állók szerint a piros a kedvenc színe. De "politikai szakértők" egy keddi berlini elemzés szerint felfigyeltek arra is, hogy az amerikai elnökválasztási
2008. április 29. kedd 19:28 - Hírextra

Amúgy Merkel mellett a német kormány női minisztereinek többsége, mindenekelőtt Brigitte Zypries igazságügyi, Ulla Schmidt egészségügyi és Anette Schavan kutatási miniszter is rendkívül gyakran piros, illetve vörös blézert vagy blúzt hord. S hogy pártállástól függetlenül a piros a - német - női politikusok színe, azt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy az ellenzék képviselőnői közül is a legtöbb "valami pirosat" mindig visel.

Mindez korábban több találgatásra adott okot, így egyebek között azt feltételezték, hogy az érintettek - legalábbis a politikusok közül - ugyanazt a divatmagazint olvassák. A német divatlapok többsége ugyanis az elmúlt időszak divatszíneként határozták meg a pirosat.

Az idézett szakértők szerint azonban a - legalábbis szín alapján történő - balra tolódásnak ennél komplexebb, talán a színhatásban és a női lélekben rejlő okai vannak. Mégpedig az, hogy a gyengébb nem képviselői ily módon kívánnak a lehetőség szerint minél több energiát, tetterőt, aktivitást és temperamentumot sugározni. S a "színpszichológia" szempontjából a piros - vagy a vörös - elsősorban ezeknek a tulajdonságoknak a kifejezője. "A piros szín egyszerűen azt a törekvésünket és vágyunkat fejezi ki, hogy komolyan vegyenek bennünket" - nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó német politikusnő, megfogalmazva azt a reményt, hogy hatalmuk és tekintélyük is növekedhet ezáltal.

Mellesleg ugyancsak a "színpszichológusok" szerint a vörös a már említett - inkább a férfiakra jellemző - tulajdonságok mellett a szenvedély és a csábítás kifejezője is, ami legalább ennyire fontos szempont a női politikusok és általánosságban a nők számára. A piros ruhás nő eszerint különösen vonzó a férfiak szemében.

Egy szó, mint száz a piros szín a szakértők szerint fegyver a nők kezében. Angela Merkel, Hillary Clinton vagy épp Condoleezza Rice számára a piros - leginkább - blézer vagy blúz viselete egyfajta stratégia a meggyőzésre. Továbbá üzenet, amely valahogy így szól: "Nézzétek, itt vagyunk. Van mondandónk, érdemes ránk figyelni."

Hogy mindez mennyire eredményes, arra a jövő adja meg a választ. Mindenesetre Hillary Clinton még versenyben van az amerikai elnöki tisztségért, s Angela Merkel Európa legnépszerűbb politikusa.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását