2024. június 13. - Antal, Anett

Az MVM meggondolatlan szétdarabolása és privatizációja ellen

Felszólítjuk a Kormányzat illetékeseit, hogy tartózkodjanak az MVM csoport szerkezetének és tulajdonviszonyainak a pillanatnyi, rövid távú vélt érdekek alapján való megváltoztatásától!
2008. április 29. kedd 16:50 - Hírextra
A Miniszterelnök március 11-én utasította a Pénzügyminisztert az MVM-mel kapcsolatos személyi, szabályozási és szerkezeti változtatásokra "a hazai árampiac monopolisztikus jellegét előidéző tényezők" felszámolása érdekében. Az átalakítás célja továbbá, hogy az MVM az Új Tulajdonosi Program számára "biztonságos gyarapodást nyújtó befektetéssé válhasson". A bejelentést követően vált ismertté az MVM csoport szerkezetének és tulajdonviszonyainak megváltoztatási szándéka, a MAVIR MVM-ről történő leválasztása.

Az energetikát ismerő és művelő alulírott szakemberek tiltakozunk a kormányzat tervezett megalapozatlan intézkedései ellen a következők miatt:

A szabályok hatályba lépése után nem sokkal igényelt felülvizsgálat a törvényhozó és a szabályzatalkotó felelősségét veti fel és nem a végrehajtókét. Az MVM betartotta a szabályokat, sőt a Kormány informális utasításait is, amelyekkel a lakossági és a közintézményi fogyasztók érdekében beavatkozott az MVM nagykereskedői tevékenyégébe, átmenetileg tompítva a teljes piacnyitás kedvezőtlen hatásait. A deklarált "piaci kudarc" tényét figyelembe véve, szükségesnek tartjuk a jelenségek gondos elemzését, és amennyiben indokolt, a szabályok megváltozatását. Megjegyezzük azonban, hogy a szakértők a várható fejleményeket előre jelezték.

Hangsúlyozzuk, hogy a kedvezőtlen piaci jelenségek nincsenek oksági kapcsolatban az MVM vállalatcsoport szerkezetével, különösen azzal, hogy a MAVIR a csoport része-e. Semmiféle olyan adat nincs, hogy a MAVIR rendszerirányítói feladatait ne pártatlanul látta volna el, vagy bármely intézkedésével részrehajlóan befolyásolta volna a piaci folyamatokat. Ez esetben viszont csak hátrányt jelent a nemzeti alaphálózat MVM-ről történő leválasztása, mely a felelősen gondolkodó állami tulajdonosnak nem lehet érdeke.

A 2007. évi villamosenergia-törvény és az állami vagyon kezeléséről szóló törvény megalkotása során többpárti parlamenti konszenzus és szakmai egyetértés volt a tekintetben, hogy az MVM csoportot jelen formájában, és tartósan többségi állami tulajdonban kell tartani. Ellentétes a fogyasztók érdekeivel, az MVM csoport tulajdonosi szerkezetét pillanatnyi politikai ötleteknek vagy érdekeknek alárendelve módosítani.

Felszólítjuk a Kormányzat illetékeseit, hogy tartózkodjanak az MVM csoport szerkezetének és tulajdonviszonyainak a pillanatnyi, rövid távú vélt érdekek alapján való megváltoztatásától! Felszólítjuk a Törvényhozás mindazon tagjait, akik pártállásra való tekintet nélkül támogatták 2005-ben az MVM csoport vertikálisan integrált cégcsoportként való létrehozását és tartós többségi állami tulajdonban tartását, hogy élve a végrehajtó hatalom ellenőrzésére vonatkozó felhatalmazásukkal, akadályozzák meg a nem kívánt változtatások végrehajtását!

Budapest, 2008. április 28.
Dr. Büki Gergely egyetemi tanár, Dr. Járosi Márton gépészmérnök, Kerényi A. Ödön gépészmérnök, Kovács András villamosmérnök, Dr. Varjú György egyetemi tanár, Zarándy Pál villamosmérnök.
Csatlakozók: www. enpol2000.hu

Kiadó: Energiapolitika 2000 Társulat
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását