2024. április 29. - Péter

Tébánya - Barakonyi Szabolcs kiállítása

Tatabányai fiatalok kilátástalannak tűnő életén keresztül ábrázolják a lepusztulást Barakonyi Szabolcs fotóművész képei, amelyekből szerdán nyílik kiállítás a fővárosi Dorottya Galériában - tájékoztatta Bordács Andrea kurátor az MTI-t.
2008. április 28. hétfő 09:05 - Hírextra
A Tébánya - Bányászváros, bánya nélkül című tárlaton az érdeklődők megközelítőleg negyven színes fotót tekinthetnek meg a tatabányai fiatalok mindennapjairól, azt, ahogyan lakásokban összeverődve sörözgetnek és osztoznak a közösen vett cigarettán, egy fiú magányosan iszik egy parkban, de láthatók a városról, szocreál szoborról, utcáról készült képek, portrék is - részletezte a kurátor.

A 40-szer 60 centiméteres, valamint a 70-szer 100 centiméteres fotók dokumentarista hitelességgel ábrázolják a sajnálatra méltó sorsokat, a tatabányai fiatalok kilátástalannak tűnő életét, a lepusztulást - közölte Bordács Andrea. A kurátor elmondta, hogy nem tragikusak a képek, s a fotókat megtekintő fiatalok érdekesnek találhatják, hiszen akár magukra is ismerhetnek.

"Kelet-Európa sajátos képződményei a kommunista iparvárosok. E településekre az ,50-es években tízezerszám költöztették az embereket, biztos jövőt ígérve. Tatabánya arculata az ,50-es évek óta nem sokat változott, furcsa szobrok állnak a szürke lakótömbök között, fölöslegessé vált ipari berendezések nyúlnak ki a fák között, ünnepekkor még játszik a bányász zenekar. Az itt élő tinik már a nyugati kultúrát szívták magukba, de örökségük a kommunizmus reménytelensége. Nem vár rájuk munka, nincs hova menni iskola után" - olvasható a június 26-ig látható tárlatról szóló összegzésben.

A 2006/2007 nyarán készült fényképekből a tárlat anyagát a fotós válogatta ki. Barakonyi Szabolcs az MTI-nek elmondta: azért esett a választása Tatabányára, mert nem tartja annyira "elcsépeltnek, lerágottnak", mint például Ózdot, "nem tőmondatban kijelenthető" a mondanivaló - hangsúlyozta.
A Dunaújvárosi Fotóbiennálén már szerepelt hat kép a tatabányai sorozatból - mondta a fotós, aki szociográfiai munkának is tekinti tevékenységét, s fotóinak nem adott címet.

Barakonyi Szabolcs 1976–ban született, 1997-ben elvégezte a Szellemkép Szabadiskola fotó szakát. 2000 novemberében a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának vendéghallgatója, 2001-től tagja; internetes portálok fotóriportere.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

LOKAL PATRIOTA
2008. április 28. 10:49
Tisztelt Szerkesztőség!

Barakonyi művész úr és kurrátora Bordács Andrea által kifejezettek valótlanok! Ezt mi TATABÁNYAIAK nyugodtan állíthatjuk!

Kérem erről a Tisztelt Szerkesztőség is győződjön meg Tatabányával kapcsolatban. Mind munkahelyteremtés, mind sport, szórakozás területén, mind abban hogy jelenleg is milyen projektek zajlanak a városban. Nézzék meg a KSH munkanélküliségről szóló adatait és azt, hogy milyen cégek találhatóak a városban. (Bridgestons, Assahi Group Inc. stb.)

Kérem, máskor a valóság ellenőrzését követően jelentessenek meg ilyen cikket, mert ilyen fiatalok, mint amiről szól a cikk Budapesten, Győrben, Szombathelyen, Fehérváron is találhatók! Nem is beszélve a lakótelepekről!

Üdv.

LOKÁLPATRIÓTA
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását