2024. május 2. - Zsigmond

100 éve született Oskar Schindler

Aki egy embert megment az egész világot menti meg, mondja a Talmud. A száz éve, 1908. április 28-án született Oskar Schindler több mint 1200 zsidót mentett meg a haláltól a II. világháború őrületében. Történetére sokáig nem voltak kíváncsiak, mígnem Steve
2008. április 26. szombat 19:16 - Hírextra
A Szudétavidéken, Zwittauban született Schindler tehetős gyáros családja a gazdasági világválság idején elvesztette vagyonát, így az üzleti életben amúgy is kevéssé sikeres fiatalember a politika világába sodródott. A náci párt tagjaként könnyen kötött barátságokat, a társasági élet színfoltjaként a magasabb pártvezetés soraiban is akadtak támogatói.

Lengyelország német megszállása után Krakkóba ment, s élve a háború adta gazdasági lehetőségekkel üzletelt, majd illegális úton szert tett egy zománcozó üzemre is. Munkásai a közelben működő plaszówi gettóból kerültek ki, mert ez volt a legolcsóbb munkaerő. A táborparancsnok ámokfutását azonban Schindler nem bírta tétlenül nézni, egyre több zsidót "kért ki" és minősített nélkülözhetetlen munkaerőnek, alkalmazottai egy idő után már az üzemben laktak. Kétszer annyit kaptak enni, mint a táborokba deportáltak, sőt Schindler felesége, Emilie még egy saját kis kórházat is berendezett. Az SS gyanakvásától és rajtaütéseitől tartva maga Schindler is az üzemben töltötte az éjszakákat.

A rendkívül veszélyes kettős játék során többször is őrizetbe vették, kapcsolatai révén azonban mindig hamar kiszabadult. 1943-ban üzemét lőszergyárrá alakították, ám két év alatt egyetlen használható lőszer sem készült itt. Budapestre is eljutott, az itt élő zsidókat tájékoztatta a koncentrációs táborokban zajló szörnyűségekről. Mivel a külvilág számára a náci párt tagja volt, a vég és a vörös hadsereg közeledtével üzemét áthelyezték, de a megfelelő tisztek meggyőzésével-megvesztegetésével sikerült elérnie, hogy embereit cseh területekre küldjék, neki azonban menekülnie kellett. Schindler és felesége összesen mintegy 1200 zsidó életét mentették meg.

A háború után Schindler Regensburgban élt, majd 1949-ben Argentínába költözött, de vállalkozása kudarcot vallott, s 1957-ben felesége nélkül tért vissza Frankfurtba. Kevés támogatója segítségével cementüzemet nyitott, de ez is csődbe jutott, ettől kezdve a pénzzel rosszul bánó Shcindlert "gyermekei" segítették pénzküldeményeikkel.

A náci rezsim rémségét eleinte elhallgató, s csak lassan feldolgozó Németországban sokan megvetették Schindlert, akit több alkalommal értek szóbeli és fizikai atrocitások. A hatvanas évektől felváltva élt Izraelben és Németországban, 1962-ben fát ültethetett a jeruzsálemi Igazak Kertjében, majd a Világ Igaza kitüntetést is átvehette.

Oskar Schindler 1974-ben halt meg Németországban, de kérésének megfelelően Izraelben temették el. Története sokáig homályban maradt, s hogy végül mégsem merült feledésbe, az az egyik "Schindler-zsidónak" köszönhető. A Beverly Hillsben elegáns üzletet nyitó Leopold Page ugyanis minden vásárlónak elmesélte megmentője történetét, de arra csak 1980-ban "harapott rá" Thomas Keneally ausztrál író. Két évvel később megjelent a Schindler bárkája, amelyből 1993-ban Steven Spielberg Oscar-díjas alkotást rendezett; a filmben Liam Neeson alakította "a világot megmentő" Oskar Schindlert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását